Welkom, herken jij jezelf in de verhalen die hier verteld worden of wil je hier meer over weten? Word dan lid en praat gezellig mee. Iedereen is welkom op het gebied van spiritualiteit.

Alles wat vermeld wordt op deze website is naar waarheid van de poster zelf, neem enkel datgeen aan waar jij jezelf goed bij voelt.
Ieder zijn/haar eigen waarheid, respecteer deze...

[ Advertenties ]
Online Tarot Legging - Spirituele Datingsite

Het is momenteel 20-03-2018, 20:38:00

Alle tijden zijn UTC+01:00
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 11 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 16-11-2004, 16:00:03 
Offline
Reus
Reus
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 01-11-2004, 14:36:05
Berichten: 1136
Locatie: Huizen
(Artikel in Bres 2003)
STRESS VERMINDEREN?
Veertien praktische tips voor een meer ontspannen leven

Leven zonder stress kan niet. Een gezonde spanning hebben we eigenlijk nodig. Adrenaline zorgt ook voor nuttige kicks. Een mens kan trouwens ongelofelijk veel hebben. Tenminste, als je tijdig en vaak genoeg ontspant. Ontstresst. Veertien tips om een overprikkelde geest en een overspannen lichaam aan te pakken.

1. DRINK WATER. Spoel door. Als je lymfesysteem echt optimaal wil functioneren, dan heeft het per 15 kilo lichaamsgewicht per dag minimaal één glas water of vruchtensap nodig. Weeg je vijfenzeventig kilo dan betekent dat dus vijf glazen. Zeven is beter. Met het vocht kunnen je nieren gemakkelijker overbodige en gevaarlijke troep afvoeren. Water geleidt de subtiele elektrische impulsen in je lichaam maar ook de spanning van ons lichtnet. Vooral mensen die veel met elektrische machinerie (met name computers) omgaan, is voldoende drinken een must. Zulk soort spanning kan een gevoelig lichaam makkelijk nog meer onder druk zetten. Genoeg water bevordert een gezonde opbouw van je cellen en verbetert jouw fysieke en mentale concentratievermogen. Als je geen koffievergiftiging wilt oplopen, dan is het wijs om het voorbeeld van de Fransen te volgen: drink bij elk kopje koffie een glaasje water.

2. EET FRUIT. Je lichaam neemt via voedsel en luchtverontreiniging allerlei soort vergif op. Ook roken en alcohol tasten je gezondheid aan. Als het lichaam de aangeboden hoeveelheid niet kan verwerken, maakt het vet aan om tijdelijk daar de troep op te slaan. Fruitsuiker is de meest gezonde vergifoplosser die er bestaat. Het vet is niet meer nodig en het fruitsap helpt mee om je via toilet en zweet te ontdoen van al die akeligheden.

3. POLARISEER JE ADEM. Om een juist evenwicht tussen de twee hersenhelften te bewerkstelligen zal je lichaam automatisch zo nu en dan de inademing van het ene naar het andere neusgat wijzigen. Daardoor zal ook de verhouding tussen de positieve en negatieve ionen in je bloed gereguleerd worden. Dat beïnvloedt weer de opname van fosfor en calcium. Stress gooit dat proces in de war. Probeer daarom even de zogenaamde gepolariseerde ademhaling uit. Houd je tong tegen je gehemelte, vlak achter de bovenste voortanden en sluit met een vinger je linkerneusgat af, terwijl je inademt. Wissel je vinger en sluit dan het rechterneusgat af, terwijl je uitademt. Doe dat een keer of vijf en draai dat proces dan om: nu via links inademen via rechts uitademen.

4. ADEM DIEP IN JE BUIK. De meeste mensen halen oppervlakkig en hoog in hun borst adem. Zo'n snelle, korte ademhaling brengt te weinig zuurstof in het lichaam. De Indiase yogi's beweren dat de levensduur wordt bepaald door een karmisch bepaald aantal ademhalingen. Dat aantal is voor iedereen anders, maar jij kan gelukkig zelf uitmaken hoe snel je je rantsoen opmaakt. Diepe, langzame ademhalingen zijn dus gunstig. Dat lukt het best als je je middenrif (door middel van je buikspieren) zo ver mogelijk intrekt als je uitademt. Als je weer inademt, begin je met het uitzetten van je lage buikspieren, daarna laat je je borstkas zich vullen en eventueel kun je nog wat extra's opslurpen via een zogeheten flankademhaling.

5. TEL JE ADEMHALINGEN. Tel steeds als je uitademt. Doe evenveel tellen over je inademing. Als dat goed gaat, verleng je dat aantal. Ook spannend is om bijvoorbeeld na 10 inademingen je adem 10 tellen binnen te houden voor je weer (10 tellen) gaat uitademen.

6. BALANCEER JE ELECTROMAGNETISCHE ENERGIE UIT. Via allerlei subtiele kanalen stuurt het lichaam energie rond. Is de uitwisseling tussen onder en boven een beetje geblokkeerd, maak dan een omweg via de armen. Stap 1: Leg de vier vingers van je linkerhand op je onderbuik, de wijsvinger op je navel, de duim erboven. Masseer die plek licht. Leg je wijsvinger van je rechterhand op je linkersleutelbeen en de andere drie vingers, ook horizontaal, daar net onder. Je rechterduim plaats je in het kuiltje tussen je sleutelbeenderen. Masseer die plaatsen licht. Stap 2: Verplaats je rechterhand naar je mond. De middelvinger gaat onder de onderlip, de wijsvinger gaat de bovenlip masseren. Daarna doe je deze hele oefening omgekeerd: de rechterhand bij de navel, de linkerhand boven aan het werk. De laatste stap, 3, kan maar beter een beetje uit het zicht gebeuren: je linkerhand ligt weer onder de navel en de rechterhand gaat je laatste wervel, het stuitje, masseren. En als er toch iemand lacht, lach dan mee. Dat scheelt weer enorm veel stress.

7. PROBEER DE ENKELHAAK. Dit gaat ideaal met blote voeten, maar is eventueel aangepast te doen met schoenen aan, zelfs tijdens een vergadering. Leg de rechterenkel op de knie van je linkerbeen. Omsluit met je linkerhand de linkerhiel zodat je rechter duim onder het buitenenkelbot uitkomt. Je wijsvinger past dan mooi onder je binnenenkelbot. Grijp met je rechterhand de bal van de voet. Je vingers masseren de teenwortels, je duim drukt af en aan op de bal van de voet en er net onder. Tong weer tegen je gehemelte en minstens tien keer diep ademhalen. Zet je rechtervoet terug. Houd gedurende nog eens tien diepe ademhalingen je vingertoppen tegen elkaar. Als je dat prettig vindt, wissel dan nog eens van been maar voor het energetisch ontspannende effect hoeft dat niet.
Als je een gestresste dag tegemoet gaat, is trouwens die massage van de teenwortels, onderaan de wreef de perfecte voorbereiding. In het begin kan het een en ander nogal pijnlijk zijn, maar je went er aan en daarna wordt het Verrukkelijk!

8. SCHAKEL DE DENKHULP IN. Leg de vingers van je beide handen net boven je wenkbrauwen, de pinken bij je neuswortel. Wrijf ze licht en horizontaal heen en weer. De duimen gaan onder de jukbeenderen. De gevorderden onder ons masseren dan al vast licht de kaakspieren tot onder de oren. Laat je mond openhangen. Zo kan er wat agressie uit de aangespannen kaakspieren ontsnappen.
De beginners concentreren zich met hun vingers op de bochten van de schedel boven de wenkbrauwen. Rustig masseren en zo nu en dan even flink aan je Vreselijke Problemen denken. Deze activiteit brengt meer bloed en warmte naar de voorkant van je hersenen en daar kan weer de integratie van visies ontstaan.
Bij stress gebeurt het tegenovergestelde. In de achterkant van je hersenen komt dan een nogal desintegrerende chaos op gang die krampachtig naar 'vlucht of vecht'-oplossingen probeert te zoeken. Deze alternatieve positieve punten op je voorhoofd maken het makkelijker om even rustig de puntjes op de ï te zetten. Deze denkhulp wordt optimaal als je met je ogen grote cirkels gaat maken: eerst met de klok mee, dan tegen de klok in. Spreek ondertussen wat mooie sleutelzinnen uit ("Ik houd veel van mijzelf" of "Ik hoef niet perfect te zijn") en alles komt goed.

9. DE OORMASSAGE. Je handen zitten daar nu toch in de buurt dus neem meteen even de oren mee. Volgens de Chinese geneeskunst bevinden zich talloze zogenaamde acudrukpunten in het oor. Het oor is een kaart van het hele lichaam, beweert men zelfs. Feit is dat een oormassage (trekken, wrijven, duwen, dubbelrollen etc.) je al na een paar minuten een gevoel van toegenomen alertheid oplevert.
Iets verder met je vingers en de nek vraagt je aandacht. Daar zit me toch een stress! Houd het hoofd licht naar achteren gebogen en masseer van boven naar beneden wat weg. Vooral die plaatsen waar de schedel overgaat in nek (waar de spieren aanhechten) zijn berucht. De hele hoofdhuid masseren doet ook veel goed, vooral als je een geliefde zover kunt krijgen. Als je juist stress van je geliefde heeft, wordt dat moeilijk.

10. PRIKKEL DE STUIT. Masseren van het heiligbeen en de stuit brengt contact met de basis, zegt men. Mocht je aardig kunnen visualiseren, dan bevelen wij het fantaseren van een zogenaamde 'gronding' aan. Je stelt je een soort holle staart voor, een verlenging van je ruggengraat. Dat 'wortelkanaal' visualiseer je diep de aarde in met een mooie, brede doorsnee. Met elke uitademing stel je je voor dat er daar doorheen geestelijke en lichamelijke spanning wegvloeit. Terug naar Moeder Aarde. Er iets bij zuchten als "poeh, poeh" of "hèhè" helpt extra.
Aandacht voor dat stuitbot is om nog veel meer redenen nuttig. Het is een soort pomp voor ons ruggenmergvocht dat allerlei smakelijke bouwstoffen, hormonen en neurotransmitters transporteert naar de hersenen. Het schijnt ook lekker een oververhit brein af te kunnen koelen. Een heel efficiënte prikkeling is er op zitten en er een beetje op te wiebelen. Dat gaat prima op een vlakke vloer met de knieën opgetrokken en de handen er omheen geslagen. Als dat te moeilijk is, mag je ze ook gewoon achter je op de grond steunen. Deze oefening is uitstekend voor je hele lichamelijke conditie.

11. KRUISLINGSE ARM- & BEENBEWEGINGEN. Til beurtelings een knie op. Als dat soepel gaat, raak dan steeds even met de rechterhand de opkomende linkerknie aan en dan met de linkerhand de opkomende rechterknie. Doe dat minstens zeven keer. Deze kruispatronen dwingen de beide hersenhelften (en dus ook gevoel en logica) beter met elkaar samen te werken. Dat vermindert stress onmiddellijk. Verander de oefening nu zo dat je rechterhand je rechterknie aanraakt en je linkerhand je linkerknie. Zeven keer graag. En nu weer terug naar de kruisloop. Zeven keer. Wie er dol op raakt, moet zeker de achterwaartse variatie proberen. Je linkerhand tikt achterlangs je opgeheven rechterhiel aan en daarna tikt je rechterhand de opgeheven linkerhiel aan.

12. OOGOEFENINGEN. Uit het onderwijs aan kwetsbare kinderen komt een hersenintegratie-oefening waarbij je veel liggende achten tekent. De 8 op z'n kant, ook wel lemniscaat genoemd. Teken hem vanuit het midden, opgaand naar links, dalend en weer opgaand naar rechts. Probeer het ook eens met je andere hand. Strek nu je rechterhand recht voor je uit met de duim omhoog. Teken nu een liggende 8 in de lucht van zo'n 40 centimeter breed horizontaal. Houd je hoofd stil, let op je duim en volg de beweging alleen met je ogen. Herhaal dat een keer of drie, doe het nog eens drie keer met je linkerhand en dan nog drie keer met de beide handen tegen elkaar. Je ogen ontspannen en je geest volgt. Daarna mag je eventueel een uiltje knappen. Dat blijft altijd een toptientip tegen stress.

13. TIJD- EN RUIMTEVERANDERINGEN. Heb je aan telefoon, café- of vergadertafel last van mensen die wezenloos en langdradig je aandacht opeisen? Breng energetische veranderingen aan in je tijd- en ruimteperspectief. Gebruik een draadloze telefoon, loop heen en weer en doe ondertussen iets nuttigs. Zit je door zo'n energetische spin gevangen in je stoel? Las een pauze in. Onderbreek het gesprek. Zeg dat je even naar het toilet moet. Die slome zeur heeft even de tijd om na te denken en misschien komt hij toch nog tot een zinnige conclusie. Jij hebt een wandelingetje, doe iets leuks en als je terugkomt, ga dan in een andere stoel zitten. Het beste werkt de stoel naast de zeur, die dan immers ineens moeilijk opzij moet buigen en je niet meer kan aankijken. Jij kunt ondertussen onbetrapt naar de rest van het publiek loeren.

14. BEDRIEG JE GEEST.
De geest is een wonderbaarlijke biocomputer die knap allerlei negatieve overtuigingen uit je kindertijd heeft opgeslagen. Die kun je met blijmoedige affirmaties soms aardig vervangen. Troostende zinnen als “Ik mag zijn zoals ik ben” en. “Ik hoef niet perfect te zijn” werken dus ook echt. Nog leuker is om àl dat gedoe in je geest te relativeren. Je ziel vervult een unieke opdracht op aarde en je denken holt een beetje achter de emoties aan die dat allemaal opwekt. Dus maakt het niet veel uit wat je denkt. Maar als je toch veel denkt, bedrieg jezelf dan liever met een vrolijke dosis optimisme. Met zo’n zin als “Het had altijd nog véél erger kunnen zijn.” Als je je dáárin verdiept, breekt al snel de grijns door. Beter nog: vraag je partner, ouder, kind of andere nabijstaande waarom zij of hij eigenlijk van je houdt. Dat antwoord heeft doorgaans meer inhoud dan wat je eigen geest kan ophoesten in deze momenten van stress.

Peter den Haring (1946) is journalist, astroloog en coach in Den Haag.

Literatuur: 'TopBrain/Body Integrators'. Sharon Promislow, 1993.

_________________
"Be who you are and say what you feel, because those who mind don't matter and those who matter don't mind."

-Dr. Seuss-


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 22-03-2005, 01:04:30 
Offline
Nimf
Nimf
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 03-01-2005, 01:39:47
Berichten: 774
Locatie: Sassenheim (Zuid-Holland)
interesant verhaal kim

ga er toch maar eens het een en ander van proberen

_________________
het NU is waar ik gelukkig ben


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 27-02-2006, 14:55:07 
Offline
Groentje
Groentje

Lid geworden op: 16-02-2006, 13:04:12
Berichten: 10
Locatie: Rotterdam
Wel boeiend idd..

Al denk ik dat iedereeen zoo ontzettend verschillend is dat iedereen zijn eigen manier nodig heeft om te ontspannen


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 31-01-2008, 14:46:08 
Offline
Groentje
Groentje

Lid geworden op: 04-01-2008, 16:21:38
Berichten: 83
Locatie: Assendelft
^inderdaad, dat denk ik ook.
Maar dit kun je daar dan goed bij gebruiken :)

_________________
Larsje1995
@
spirituelejongeren.nl


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 06-01-2010, 22:46:32 
Offline
Groentje
Groentje
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 01-01-2010, 19:46:49
Berichten: 7
Citeer:
5. TEL JE ADEMHALINGEN. Tel steeds als je uitademt. Doe evenveel tellen over je inademing. Als dat goed gaat, verleng je dat aantal. Ook spannend is om bijvoorbeeld na 10 inademingen je adem 10 tellen binnen te houden voor je weer (10 tellen) gaat uitademen.

Deze heb ik al eens vaker ergens gelezen maar vraag me af of dat wel klopt. Als je bijv. 5 tellen indemt en dan weer uit word je al snel duizelig en licht in je hoofd. Je hoort altijd meer adem uit te ademen dan dat je inademt. Anders kun je gaan hyperfentileren (dan doet je ademhaling het zelfde)


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 07-01-2010, 12:25:29 
Offline
Feniks
Feniks
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 02-03-2006, 12:30:12
Berichten: 3056
Locatie: Zuidwolde
Volgens mij wordt er niet bedoelt dat je zo veel tellen moet inademen en zo veel uit, maar dat je moet tellen hoe vaak je in en uitademt :)

_________________
The beauty of a rose cannot be taken away by the fact that it's imperfect.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 09-03-2011, 19:16:36 
Offline
Feniks
Feniks
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 02-03-2011, 18:10:12
Berichten: 2508
Locatie: Zutphen
is wel erg interresant maar ook herkenbaar

_________________
"Alles in dit universum beïnvloed elkander..."


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 09-03-2011, 20:16:01 
Offline
Groentje
Groentje
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 05-03-2011, 15:21:15
Berichten: 68
Locatie: Hulst, Zeeland
Ook een zéér belangrijke tip:
Onderzoek van wat voor dingen je energie krijgt en ga deze dingen gewoon doen!

Voor mij helpt wandelen ontzettend veel, gewoon een keertje niet achter de computer zitten en genieten van de buitenlucht. :) De hometrainer is af en toe ook wel lekker.
Als mediavormgever hang ik zo ongeveer 80% van de tijd achter de PC, maar als ik dan gewoon een uurtje vrij maak (en soms moet ik mij daar wel even toe zetten, toegegeven :-#) om te fietsen/wandelen, voel ik mij weer helemaal top!
Zeker als ik weer wat langer heb gefietst/gewandeld of wat meer heb verbrand. :D Het is eigenlijk een 'ontspannende uitdaging'. ^^

_________________
Karma is mijn beste vriend.
You only get what you give.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 19-06-2011, 20:48:03 
Offline
Reus
Reus
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 17-01-2011, 22:30:38
Berichten: 1392
Locatie: Provincie Utrecht
De 3e lukt me niet :(

_________________
Just for today, do not worry.
Just for today, do not be angry.

Just for today, be grateful for you blessings.
Just for today,be kind to all living things :)


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 04-09-2013, 15:04:24 
Offline
Elf
Elf
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 31-07-2013, 23:12:48
Berichten: 670
Goede tips, met name de laatste! :D


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 05-09-2013, 13:04:13 
Offline
Kabouter
Kabouter
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 01-09-2013, 21:06:50
Berichten: 120
Locatie: België
Tip 3 vind ik persoonlijk zo ontspannend :D
bedankt ^-^

_________________
"I can do something you can't do, if it's good enough, can I be your friend?" - Pandora


Omhoog
   
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 11 berichten ] 

Alle tijden zijn UTC+01:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je kan niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kan niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kan niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kan niet je eigen berichten verwijderen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
© Copyright 2000 - 2013 SpiritueleJongeren.nl