Welkom, herken jij jezelf in de verhalen die hier verteld worden of wil je hier meer over weten? Word dan lid en praat gezellig mee. Iedereen is welkom op het gebied van spiritualiteit.

Alles wat vermeld wordt op deze website is naar waarheid van de poster zelf, neem enkel datgeen aan waar jij jezelf goed bij voelt.
Ieder zijn/haar eigen waarheid, respecteer deze...

[ Advertenties ]
Online Tarot Legging - Spirituele Datingsite

Het is momenteel 29-03-2024, 14:10:01

Alle tijden zijn UTC+01:00




Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 1 bericht ] 
Auteur Bericht
 Berichtenonderwerp: comeback van het yoghurt plantje
BerichtGeplaatst: 08-04-2005, 12:20:12 
Offline
Feniks
Feniks
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 22-10-2004, 16:15:55
Berichten: 2718
Locatie: krommenie
dit stond afgelopen week in de krant en eindelijk heb ik het voor jullie kunnen bemachtigen ik ga het in ieder geval uitproberen voor mijn exzeem :D

Den Haag - Veel mensen van boven de veertig kunnen het zich nog herinneren uit hun kinder- of pubertijd. De wekfles met melk op een donker plekje in de keuken. Of in een schaal met een schone theedoek er over. Daar ging een yoghurt plantje in, dat in een dag tijd gewone melk omtoverde tot een zuur en lobbig goedje dat nog het meest op karnemelk leek.

Het yoghurtplantje, ook wel kefir genoemd, beleeft een comeback. In de jaren 70 was het een ware hype. Daarna verdween het plantje uit de Nederlandse keuken. Via prikborden in supermarkten en veilingssites op interent verhandelen kefirdrinkers nu weer volop stekjes.
Internet winkels die kefir verkopen doen bovendien goede zaken. " in twee jaar tijd is de vraag vertwintigvoudigd" zegt Jan Mol van de site Kefir.nl. Hij verkoopt kefir in poedervorm en krijgt rond de honderd bestellingen per maand. En hij is niet de enige die op internet kefir aanbiedt. De reden voor de plots toegenomen vraag is de aanbieders een raadsel. Wel merkt Mol dat veel mensen die kefir bestellen dat doen om de heilzame werking die er aan wordt toegeschreven.
"Kefir word gebruikt door mensen met ademhalingsstoornissen, maagkrampen, chronische darmontstekingen, leverontsteking, galpijn, blaasziekten en schimmelinfecties", somt hij op. Of het echt een wondermiddel is durft hij niet te zeggen. "wel had ik als baby last van eczeem. Mijn vader legde me dan in een badje met kefirmelk en de klachten verdwenen."
Wetenschappelijk bewezen is dat kefir goed is voor de darmen. Het plantje zorgt ervoor dat bepaalde gisten (saccharomyces, kefir, torula kefir) en goede bacterien (onder andere lactobacillus caucasus) in de melk komen en zich daarin vermenigvuldigen. "het werkt ook als een natuurlijk antibioticum" zegt verkoper Rijk de Lang van de gelijknamige drogisterij in Rotterdam. "Goede bacterien krijgen door kefir meer kans om zich te nestelen en zorgen voor een goed immuunsysteem."

In sommige supermarkten is een frisdrank te koop op basis van kefir en vlierbessen.
"maar met een eigen plantje kunnen mensen heel goedkoop zelf een vergelijkbaar product maken." De grap van kefir is namelijk dat wie eenmaal een plantje heeft, er oneindig lang drank mee kan brouwen. Het plantje is steeds opnieuw te gebruiken. Het groeit bovendien snel, waardoor gebruikers er stukjes van kunnen afbrokkelen en doorgeven aan vrienden en familie. De benaming yoghurtplantje is niet helemaal goed. Kefir is niet bedoeld om yoghurt van te maken maar drankjes. Bovendien lijkt het niet op een plantje maar eerder op een bloemkoolroosje. De verse kefir die in de jaren 70 een rage was, is tegenwoordig lastig te krijgen. Meestal lukt dat alleeen via particulieren die zelf een plantje in bezit hebben. Winkels verkopen het liever niet omdat verse kefir bewerkelijk is.
De poedervorm is volgens Mol van Kefir.nl ook veiliger. Bij een plantje weet je niet wat de vorige eigenaar ermee heeft uitgespookt en waar die hem weer vandaan heeft. Bedrijven die de poeder maken, werken volgens strenge veiligheidseissen.
Ook met een zakje poeder (gemiddelde verkoopprijs vijf euro) kan de eigenaar steeds nieuwe flessen kefir brouwen. Je doet drie eetlepels van de eerste kweek in een nieuwe wekfles met melk, en na 24 uur is de nieuwe drank klaar. Toch is het volgens Mol raadzaam om af en toe met een nieuw zakje poeder een kweek te maken. "als je altijd maar doorkweekt en er toevallig een keer foute bacterie in de wekfles komt, blijf je die ook verder kweken. Dan is het drankje niet langer gezond, maar schadelijk."

_________________
Begin de dag met een liedje, begin de dag met een lach, wie vrolijk is in de morgen die is het de hele dag.


Omhoog
   
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 1 bericht ] 

Alle tijden zijn UTC+01:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten


Je kan niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kan niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kan niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kan niet je eigen berichten verwijderen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
cron
© Copyright 2000 - 2013 SpiritueleJongeren.nl