Rupert Sheldrake (28 juni 1942) is een Engels bioloog en auteur.
Hij heeft het concept morfische velden ontwikkeld, gebaseerd op het oudere begrip morfogenetische velden; wellicht gebaseerd op het werk van de Franse filosoof Henri Bergson en het begrip 'noösfeer van de paleontoloog/jezuïet Teilhard de Chardin. Hij heeft onderzoek gedaan naar en geschreven over onder andere ontwikkeling en gedrag van dieren en planten, telepathie, perceptie en metafysica. Sheldrake geniet een zekere mate van populariteit, deels omdat zijn boeken zijn geschreven voor leken. Zijn ideeën zijn deels omstreden en worden door sommige wetenschapslieden beschouwd als pseudowetenschappelijk. Anderen beschouwen Sheldrake als een genie. Hij wekt de indruk een experimentator te zijn met zijn voortdurende aansporingen aan zijn lezers om experimenten thuis na te doen.
Sheldrake wordt wel aangeduid als New Age-wetenschapper.
Bron; Wikipedia
Rupert Sheldrake is één van mijn voorbeelden, in de zin dat hij zich niet door één enkele kant van het verhaal laat leiden (zoals zoveel wetenschappers of spiritualisten dat wel doen).
In plaats daarvan laat Sheldrake de vaak kritische en afkeurende meningen van zijn collega-wetenschappers links liggen en richt hij zich geheel op zijn eigen doelstelling.
Sheldrake voert talloze experimenten uit met zaken die voor ons allen bekende situaties zijn. Zoals het vlak voor de tijd weten dat iemand belt, of zelfs wie er belt. Honden en katten die hun baasjes opwachten vanaf het moment dat zij besluiten naar huis te gaan. Dit zijn zaken die Sheldrake tot op de bodem uitzoekt. En naar mijn idee, doet hij dat erg goed.
Hier een link naar zijn presentatie; The Extended Mind die in zijn geheel op Youtube staat.
http://www.youtube.com/watch?v=JnA8GUtXpXYEn een link naar zijn eigen site (waar je kan deelnemen aan online en telefonische experimenten).
http://www.sheldrake.org/homepage.html