Welkom, herken jij jezelf in de verhalen die hier verteld worden of wil je hier meer over weten? Word dan lid en praat gezellig mee. Iedereen is welkom op het gebied van spiritualiteit.

Alles wat vermeld wordt op deze website is naar waarheid van de poster zelf, neem enkel datgeen aan waar jij jezelf goed bij voelt.
Ieder zijn/haar eigen waarheid, respecteer deze...

[ Advertenties ]
Online Tarot Legging - Spirituele Datingsite

Het is momenteel 19-02-2018, 17:27:20

Alle tijden zijn UTC+01:00
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 6 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichtenonderwerp: Oktober 2009: Sahaj
BerichtGeplaatst: 17-10-2009, 21:35:24 
Offline
Power Moderator
Power Moderator
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 22-10-2006, 21:09:21
Berichten: 7371
Locatie: Amsterdam
Deze maand werd Sahaj geinterviewd! Veel plezier met lezen!

---

1. Hoe ben je op het forum gekomen en wat vind je het leukste aspect aan het forum?
Iemand attendeerde me op dit forum en nadat ik in het topic "vegetariër" mijn verhaal had gedaan en een paar keur terug kwam om het één en ander aan te vullen ontdekte ik de chat.
De chat is voor mij eigenlijk de voornaamste reden dat ik op dit forum kom, al lees ik wel vaak vluchtig door de actieve onderwerpen heen.
Maar ik merk op dat ik liever directe feedback krijg dan dat ik met hele uitvoerige reacties over en weer bezig ben, wat dat aangaat ben ik iets te druk met veel verschillende dingen.

2. Kun je jezelf omschrijven in een paar zinnen?
Jezelf omschrijven in een paar zinnen is natuurlijk een "mission impossible", maar goed ik zal proberen een paar eigenschappen die over de jaren naar voren zijn gekomen te benoemen.

Ik ben vrij leergierig en veelal bezig bepaalde dingen te onderzoeken, ik ben energiek en levenslustig maar tegelijkertijd kan ik dus uren stilzitten en me aandachtig met iets bezig houden. Contemplatief kan je me ook wel noemen denk ik, ook ben ik over het algemeen vrij vrolijk en onverstoorbaar. Ik ben vrij intens en hartstochtelijk in alles wat ik onderneem en ervaar, maar tegelijkertijd dus ook vrij stoïcijns in mijn voorkomen. Hoe meer ik poog mijn karakter in woorden samen te vatten, hoe duidelijker het wederom wordt dat dit in feite een zinloze onderneming is.
Een (of iig mijn) persoonlijkheid is zo multi-dimensionaal en sterk gefaceteerd dat je veelal blijft zitten met schijnbaar tegenstrijdige omschrijvingen van eigenschappen. Ook al heeft elk individu een unieke balans van eigenschappen die in meer of mindere mate op de voorgrond treden, zit er uiteindelijk wel iets van elke eigenschap in iedere mens.

3. Wat is spiritualiteit voor jou en hoe ga je ermee om in je dagelijks leven?
Spiritualiteit is voor mij elk proces dat iemand de diepte in brengt voorbij oppervlakkigheid en dat wat verbindt ipv. afscheidt.
Er is sprake van spiritualiteit als we voorbij het voorkomen van verschijnselen de onderliggende relaties en inherente realiteit beginnen bloot te leggen.
Voor mij is spiritualiteit nauw verbonden met mystiek en holisme en in iets mindere mate met filosofie en metafysica.
In wat bredere zin zou je zelfs kunnen stellen dat vanuit een bepaald perspectief de moderne wetenschap als voortgekomen uit de natuurfilosofie, dat zelf weer deel van de metafysica is/was, ook een spirituele onderneming is.
Ook al betreft spiritualiteit in beperkte zin enkel de geest of het bewustzijn, kun je erover twisten of er überhaupt 2 verschillende fundamentele substanties in de realiteit bestaan en of niet alles herleidbaar is tot één fundamenteel principe.
Wat mij betreft is de algemene conclusie afkomstig uit de mystiek, precies dit; er is enkel één substantie, één geheel en meestal wordt dit aangeduid als een oneindig vormloos universeel bewustzijn.
Spiritualiteit in haar fundamentele zin is voor mij dan ook simpelweg de gewaarwording van deze altijd aanwezige realiteit en het harmoniseren van de obstakels die dit besef in de weg staan.

4. Wat zou jouw ideale woonomgeving zijn?
Mijn ideale woonomgeving zou een duurzame en harmonieuze omgeving zijn, het is wat mij betreft wel even relevant om op te merken dat de "omgeving" uiteindelijk een oneindig domein is.
Als we het dus over de nabije woonomgeving hebben dan is het m.i. belangrijk dat die in beginsel de aspecten van de universele interdependentie reflecteert.
Bovendien is de scheiding van omgeving en persoon een relatieve of valse dichotomie want bij nader onderzoek zal het steeds lastiger worden om de plek aan te wijzen waar ik als persoon begin en de omgeving eindigt en vice versa.
Je zou bijv. kunnen stellen dat de omgeving eindigt bij jouw lichaam en jij als persoon daar begint, maar dat lichaam zelf is het resultaat van een bevruchte eicel die in een andere "omgeving" is ontstaan en ga zo maar door voor elk van je voorouders.
Ook is je lichaam afhankelijk van zuurstof en zonlicht etc. en is uiteindelijk elke atoom uit je lichaam afkomstig uit een uithoek van het universum.
Dit is in principe heel simpel en logisch, maar al te vaak staan mensen hier niet genoeg bij stil, mensen en de "omgeving" zijn in feite één geheel of één enkel organisme of zoals Alan Watts het ongeveer zou samenvatten "'Jij' bent iets dat de hele wereld aan het doen is".
Nu ik dit aspect benadrukt heb is het misschien duidelijk dat mijn ideale woonomgeving dit principe dus koestert en men met het milieu omgaat alsof het hier het eigen lichaam betreft.
Derhalve zal de nadruk ook liggen op duurzame energiebronnen zoals de wind, de zon, de watergetijden, geothermische energie en wie weet wat voor bronnen er nog meer gebruikt kunnen worden.
Binnen mijn ecologische visie, dient de toegewende techniek in harmonie met de natuur en het liefst ook de natuur imiterend zijn, de technologieën en de knowhow zijn op grote schaal aanwezig dus het is m.i. enkel een kwestie van tijd en publieke consensus.
In mijn ideale omgeving zal er ook geen plaats zijn voor speciesisme omdat men realiseert dat het evenzeer onethisch is om groepen van niet menselijke diersoorten te benadelen als het benadelen van bijv. bepaalde mensenrassen.
Grenzen en nationale identiteit zal ook een langzaam verdwijnend fenomeen zijn, terwijl de culturele identiteit behouden blijft maar wel binnen een groter transcultureel karakter.
Het huidige economische systeem kent ook geen plaats in mijn ideale omgeving en zal vervangen zijn door een minder competitief systeem waarin de primaire levensbehoeften van de mens (iedere mens) voorop staan, uiteindelijk zal dit ook betekenen dat wederom binnen het economische systeem niet enkel met de mens rekening gehouden zal worden maar evenzeer met het milieu en de andere organismen binnen dat milieu.
Samenvattend zal mijn ideale omgeving een groene omgeving zijn waarin de architectuur van de gebouwen ipv. hoekig en recht meer rond en organisch zal zijn, de gebruikte techniek vrijwel in het landschap versmelt, mensen ruimte krijgen om te leven i.p.v. om geleefd te worden etc. etc.
Ik hoop een beetje een globale schets gegeven te hebben van mijn ideale omgeving want als ik verder in detail zou moeten treden dan ben ik nog eventjes bezig ;).
Ideale leefomstandigheden voor mij als voor andere wezens in het algemeen is iets dat mij best bezighoudt, het idee dat ideale leefomgevingen utopisch zijn (als onmogelijk ideaal) zie ik toch als een gedateerde vorm van denken die optimistische en constructieve toekomstvisies kan belemmeren.
Natuurlijk is een ideale leefomgeving in ultieme zin vrijwel onhaalbaar, maar het streven naar harmonie en perfectie kan weinig kwaad en heeft over het algemeen de mens toch naar minstens betere leefomstandigheden gebracht.

5. Hoe sta jij tegenover de beslissing van de overheid om het verplicht te stellen een vingerafdruk in je paspoort te hebben?
Ik maak me best wel zorgen over de huidige trend waarin privacy en daarmee ook vrijheid steeds meer wordt opgeofferd omwille van een vals gevoel van veiligheid.
De afgelopen jaren wordt er vooral veel gebruik gemaakt van het vermeende risico op aanslagen om allerlei Orwelliaanse maatregelen te verantwoorden.
Het standaard afgeven van vingerafdrukken voor paspoorten met rfid chips is één van de laatste dieptepunten in deze trend.
Zelf ervaar ik het ook als erg problematisch dat een hoop mensen zich totaal geen zorgen maken om dit soort maatregelen en het stilzwijgend accepteren dat tal van dit soort wetgevingen geïmplementeerd worden, ik vraag me dan ook af wanneer het voor deze mensen wel te ver gaat.
Dat je overheden niet zoveel macht en informatie kunt toevertrouwen is één ding, maar het feit dat we steeds grotere hoeveelheden van informatie in centrale databanken beginnen op te slaan levert ernstige gevaren voor de privacy op en vormt een aantrekkelijk doelwit voor hackers.
Als we niet uitkijken wordt straks elk moment van ons wakend leven (en wie weet ook ons dromend leven) nauwlettend gescand, we zijn iig al een aardig eind op weg naar die realiteit.

Hoogleraar Bart Jacobs vat het als volgt samen "We zijn, databases aan het aanleggen waar de Stasi jaloers op zou zijn. De OV-chipkaart, de paspoorten, het EPD, ga zo maar door. Die vingerafdrukkendatabase wordt een kentekenregister voor burgers. Aangelegd voor doel A, maar gebruikt voor doel B, C, D, en E. Het argument van publieke veiligheid wordt gebruikt, terwijl de individuele veiligheid er onder te lijden heeft. En waarom er zo weinig mensen tegen protesteren? Waarom onderzocht niemand de veiligheid van de cafés in Volendam, voordat ze afbrandden? Het moet eerst een keer heel erg mis gaan, vrees ik."

Persoonlijk lijkt het me verstandig als we potentiële catastrofes bij voorbaat voorkomen door bewust te zijn van de implicaties van bepaalde maatregelen, i.p.v. dat we onszelf in slaap sussen met mantra's als "ik heb toch niks te verbergen".

Benjamin Franklin verkondigde eeuwen geleden al dat "Those who would give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety."
Ik denk dat veel mensen zich niet realiseren dat het recht op privacy een fundamentele vrijheid is, laten we hopen dat het onvermogen dit te realiseren niet zal resulteren in het feit dat deze vrijheid een spook van de 21ste eeuw zal worden.

6. Welk aspect van het menselijk karakter boeit jou het meest?
Vindingrijkheid en de daarmee verbonden eigenschappen van creativiteit en verwondering.
Deze vermogens zijn de impulsen die de onderneming van de menselijke cultuur naar een steeds hoger en coherenter plan stuwen. De wijze waarop de mens in het meest simpele en alledaagse, betekenis en doelmatigheid kan ontdekken is al een wonderbaarlijk iets op zichzelf.
Nu is de ironie dat dit vermogen om concepten of symbolen intuïtief te vormen en te gebruiken, zowel ons grootste talent is als onze grootste handicap. Wij als mens hebben namelijk de neiging onze symbolen tot realiteit te verheffen in die mate dat ze sacrosanct worden en we het model met de daadwerkelijke vorm gaan verwarren. Het is alsof we een zeer gedetailleerde plattegrond maken en gaan denken dat de plaatsen op de kaart de echte locaties zijn in plaats van representaties van de daadwerkelijke locaties. Maar goed als wij dit vermogen niet hadden gehad dan had taal bijv. ook nooit kunnen ontstaan in de huidige hoedanigheid omdat er geen consensus had kunnen ontstaan over de betekenis. En zonder taal was 95% of zelfs meer van de menselijke cultuur onmogelijk geweest.

7. Wat wil je ooit nog eens doen of bereiken in jouw leven?
Ik wil me graag inzetten om het soort wereld te verwezenlijken zoals ik die in antwoord 4 voorstelde.
Wat mij betreft is iedereen medeverantwoordelijk voor de staat van de planeet en zeker als je later kinderen wilt is het van belang dat je investeert in een harmonieuze en duurzame planeet/toekomst.

Ook hoop ik op eigen bescheiden wijze een steentje bij te dragen aan vraagstukken omtrent bewustzijn en wat de materiële wereld nou precies is. Uiteindelijk zal dit te maken hebben met ontologie, epistemologie, mystiek, perceptie en de wetenschappelijke methode.
De laatste tijd ben ik al erg bezig met zowel onderzoek te verrichten naar dit vraagstuk omtrent bewustzijn/realiteit als ook me te verdiepen in hoe we een duurzamere wereld tot stand kunnen brengen.
En uiteindelijk denk ik dat deze 2 vraagstukken ook weer nauw verbonden met elkaar zijn omdat de manier waarop we met de wereld omgaan voortkomt uit hoe we over de wereld denken.
Ik verwacht dat in de komende jaren veel van mijn tijd en aandacht hiernaar uit zal gaan en ik ben ook van plan om hier essays en mogelijk zelfs boeken over te gaan schrijven.

8. Wat voor muziek luister je vaak en waarom?
In principe kan ik een hele boel muziek waarderen en is er in elk genre wel een muziekstuk te vinden dat ik mooi vind.
Maar over het algemeen luister ik naar rustgevende muziek zoals jazz, "klassieke" muziek en wereldmuziek.
De laatste tijd zet ik bijv. vaak een playlist met muziek van Philip Glass op als ik aan het lezen ben.
Eigenlijk dicteert je stemming wat voor muziek je luistert of beter gezegd dicteert de stemming die je wilt hebben de muziek die je luistert.
Er zijn ook een hoop momenten van de dag dat ik naar vrij opzwepende muziek luister omdat ik in de kern een nogal energiek persoon ben en soms gewoon even door de kamer moet springen en swingen ;).

9. Welke persoon of personen is/zijn een inspiratie voor je?
Uiteindelijk kan elke persoon een inspiratiebron vormen omdat (bijna) iedereen in zijn leven bepaalde eigenschappen cultiveert die bewonderingswaardig kunnen zijn.
Aan de andere kant heb ik dan weer geen idolen in de pure zin van het woord, omdat persoonsverering niet in mijn aard ligt.
Specifieke personen die mij inspireren zijn; Alan Watts, Saul Williams, B. Alan Wallace, Peter Russell, Albert Einstein, Martin Luther King, Mohandas Gandhi etc. etc.
Er zijn veelste veel mensen die uiteindelijk een inspirerende werking hebben dus ik beperk me maar tot dit selecte aantal.

10. (vraag van Vyu) Wat vind jij van het idee dat filosofie als vak verplicht gesteld zou moeten worden op het middelbare onderwijs en beroepsonderwijs?
Tja ik ben per definitie niet zo gecharmeerd van de vorm die het moderne onderwijs heeft aangenomen, maar als mij gevraagd wordt of filosofie een belangrijkere rol zou moeten spelen in het onderwijs dan zou ik daar zeker ja als antwoord op geven.
Al helemaal als dit zou impliceren dat mensen/kinderen meer voor zichzelf moeten leren denken.
Ik moet er wel bij zeggen dat deze filosofische basis/verrijking zich m.i. niet enkel moet beperken tot de westerse filosofie maar ook zeker de meer oosterse filosofieën moet omvatten.
Want de oosterse en klassieke westerse filosofieën waren niet enkel systemen van wijsheid en concepten maar ook vooral bedoeld om het alledaagse leven te verrijken. In die zin denk ik dat de moderne filosofie over het algemeen te analytisch van karakter is geworden en een deel van haar essentie verloren is.

"And though the philosopher may live remote from business, the genius of philosophy, if carefully cultivated by several, must gradually diffuse itself throughout the whole society, and bestow a similar correctness on every art and calling." - David Hume

11. Aan wie geef je het interview door en welke vraag wil je aan diegene stellen?
Ik geef het interview door aan Avuso en mijn vraag is "Hoe denk jij dat de rest van de 21ste eeuw zich zal ontvouwen ?"

---

Sahaj, bedankt voor je antwoorden! Volgende maand zullen we Avuso interviewen!

_________________
You think you're better than me and I agree..


Omhoog
   
 Berichtenonderwerp: Re: Oktober 2009: Sahaj
BerichtGeplaatst: 18-10-2009, 08:25:33 
Offline
Nimf
Nimf
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 07-01-2007, 13:28:03
Berichten: 819
Locatie: Apeldoorn
Geweldig.

Een kijkje in de wereld die Sahaj heet.

Dank daarvoor.

groet, DT/Nico

_________________
** Mijn uitspraken zijn, tenzij anders vermeld, mijn mening en dus geen absolute waarheid **

Het leven is maar kort,
eeuwigheid duurt eeuwig
en toch moet je in DIT leven
leren voor de eeuwigheid.

Mijn homepage: http://www.CCG-NicoSmits.nl


Omhoog
   
 Berichtenonderwerp: Re: Oktober 2009: Sahaj
BerichtGeplaatst: 20-11-2009, 16:50:39 
Offline
Dwerg
Dwerg
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 23-06-2009, 17:35:39
Berichten: 402
tof om te lezen!

ah avuso ben benieuwd :P!

_________________
Leven en laten leven


Omhoog
   
 Berichtenonderwerp: Re: Oktober 2009: Sahaj
BerichtGeplaatst: 22-11-2009, 16:03:14 
Offline
Gids
Gids
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 27-01-2007, 17:40:04
Berichten: 7643
Locatie: Onder een hoedje van papier
:mrgreen:

_________________
Hoi. Ik lijk op Jezus.
Ben ik nu de Messias of een Jezusfiguur?


Omhoog
   
 Berichtenonderwerp: Re: Oktober 2009: Sahaj
BerichtGeplaatst: 23-11-2009, 22:57:37 
Offline
Dwerg
Dwerg
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 23-06-2009, 17:35:39
Berichten: 402
Nickid schreef:
tof om te lezen!

ah avuso ben benieuwd :P!ah avuso kies mij als volgende kies mij kies mij kies mij :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: haha

_________________
Leven en laten leven


Omhoog
   
 Berichtenonderwerp: Re: Oktober 2009: Sahaj
BerichtGeplaatst: 26-11-2009, 11:43:03 
Offline
Kabouter
Kabouter
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 25-05-2009, 22:48:48
Berichten: 231
Locatie: NL
mooi interview 8)


Omhoog
   
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 6 berichten ] 

Alle tijden zijn UTC+01:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je kan niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kan niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kan niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kan niet je eigen berichten verwijderen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
© Copyright 2000 - 2013 SpiritueleJongeren.nl