Welkom, herken jij jezelf in de verhalen die hier verteld worden of wil je hier meer over weten? Word dan lid en praat gezellig mee. Iedereen is welkom op het gebied van spiritualiteit.

Alles wat vermeld wordt op deze website is naar waarheid van de poster zelf, neem enkel datgeen aan waar jij jezelf goed bij voelt.
Ieder zijn/haar eigen waarheid, respecteer deze...

[ Advertenties ]
Online Tarot Legging - Spirituele Datingsite

Het is momenteel 19-02-2018, 17:24:40

Alle tijden zijn UTC+01:00
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 1 bericht ] 
Auteur Bericht
 Berichtenonderwerp: Ayurveda
BerichtGeplaatst: 29-10-2004, 12:25:32 
Offline
Reus
Reus
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 14-10-2004, 12:05:26
Berichten: 1835
Locatie: Emmeloord
Ayurveda


1. Wat is Ayurveda
2. De vijf elementen
3. Tri-Dosha
4. Vata
5. Pitta
6. Kapha
7. Tekenen dat Vata uit balans is
8. Tekenen dat Pitta uit balans is
9. Tekenen dat Kapha uit balans is
10. Tips levenswijze en voeding Vata
11. Tips levenswijze en voeding Pitta
12. Tips levenswijze en voeding Kapha
13. Vata, Pitta of Kapha
Wat is Ayurveda

Geschiedenis
Ayurveda is de traditionele, natuurlijke geneeskunde van India, die al langer dan 5000 jaar wordt beoefend. Ayurveda betekent letterlijk "leer van het leven". Deze kennis is eeuwenlang overgebracht van leraar op student, en zowel arm als rijk maakten gebruik van deze geneeskunde in India en Zuidoost Azië.

Werkwijze
Bij Ayurveda ligt de nadruk op het voorkomen van ziekten, verjonging van het lichaam en verlengen van de levensduur. Ayurveda probeert de mensen te leren dat door een bepaalde levenswijze je niet alleen ziekten kunt voorkomen en verlichten of genezen, maar dat je tegelijkertijd meer inzicht kan krijgen in jezelf en de wereld om je heen. Het resultaat is dat je een lang en gezond leven leeft in harmonie waar je het uiterste uit kan halen.
Ayurveda gebruikt hierbij voeding, levensstijl, massages, kruiden, yoga en meditatie om mensen in balans te brengen en te houden.

Lichaam en geest
Ayurveda ziet het lichaam en de geest als één. Er is geen geestelijke gezondheid zonder lichamelijke gezondheid en andersom. Gedachten en gevoelens hebben dus evenveel waarde als symptomen van lichamelijke ziekten. Beiden zijn een gevolg van onbalans van de persoon. Bij Ayurveda is dus de hele levensstijl van belang.

Ieder mens is uniek
Omdat ieder mens uniek is moet het voorschrift voor de levenswijze ook uniek zijn en passen bij de persoon. Om gezond te zijn zou je dus bepaalde voedingmiddelen moeten gebruiken die goed zijn voor jouw lichaamstype. Je lichaamsbeweging moet ook specifiek voor jou geschikt zijn. Je lichaamstype bepaalt heel veel: je lichaamsbouw, je persoonlijkheid en zelfs hoe je omgaat met anderen.Vijf elementen

Ayurveda gaat ervan uit dat alles in dit universum is opgebouwd uit vijf elementen. Ayurveda ziet een mens als een verzameling van deze vijf elementen plus het immateriële zelf.

Aarde
De aarde vertegenwoordigd de vaste staat. Het staat voor stabiliteit, duurzaamheid en starheid. In het lichaam zijn botten, tanden en weefsel tekenen van aarde.

Water
Water symboliseert verandering en vertegenwoordigt de vloeibare staat. Alle levende organismen hebben water nodig om te overleven. Een groot deel van het lichaam bestaat uit water: bloed, lymfe en andere vloeistoffen bewegen tussen de cellen en bloedvaten, om ze zo te voorzien van energie, afvalstoffen af te voeren, de lichaamstemperatuur te regelen en voor afweer te zorgen.

Vuur
Vuur is de kracht om vast in vloeibaar of gas en terug te transformeren. In het lichaam is vuur de energie die de atomen met elkaar verbindt. Het zet ook voedsel om in vetten en spieren en energie. Het zorgt voor gevoelens, gedachten en reacties van het zenuwstelsel.

Lucht
Lucht is mobiel en dynamisch. Binnen het lichaam is lucht of zuurstof de basis voor alle energie en processen. Lucht is een vereiste voor vuur.

Ether
De ether is de ruimte waarin alles in plaatsvindt. De belangrijkste eigenschap van de ether is geluid en vibratieTri Dosha

Dosha, de letterlijke betekenis ervan is: dat wat verandert. Twee van de vijf elementen gecombineerd in paren vormen drie dynamische krachten.
De drie dosha's zijn: Vata, Kapha en Pitta
Mensen zijn onder te verdelen in typen. Dit zijn vaak combinaties van twee of drie dosha's. Zo kun je dus een Vata-Pitta type zijn of een Kapha-Pitta. Ayurveda gebruikt voeding, levensstijl, massages, kruiden, yoga en meditatie om mensen in balans te brengen en te houden. Mensen die zich herkennen in het Pitta type zouden levensstijl en voeding moeten gebruiken die het Pitta niet nog meer stimuleert, maar juist in balans houdt.

Vata - verandering
elementen: ether en lucht
Vata regeert over de ademhaling, het bewegen van de spieren, het kloppen van het hart en alle bewegingen in spieren, weefsels, en cellen. Vata gaat ook over de gevoelens als nervositeit, angst, onrust en pijn.
De belangrijkste plaats van Vata in het lichaam is de darm, maar ook de heupen, dijen, oren, botten, bekken en huid. Als het lichaam te veel Vata ontwikkeld zal het zich ophopen in die gebieden.


Kapha - structuur
elementen: water en aarde
Kapha kan gezien worden als een steeds bewegende kracht in het lichaam. Als illustratie wordt vaak zand en water gegeven. Als je deze samenvoegt in een pot, zal het zand naar de bodem zakken. De enige manier om te zorgen dat water en zand vermengd blijven is om te schudden of roeren. Dat doet Kapha in het lichaam.
Kapha onderhoudt het lichaam en zijn weerstand. Het houdt de gewrichten soepel, geeft de huid vocht, geneest de wonden, geeft kracht en stevigheid, voorziet hart en longen van energie en houdt de immuniteit op peil.
Kapha is aanwezig in de borst, keel, hoofd, holten, neus, mond, maag, gewrichten, plasma en vloeibare afscheiding van het lichaam als slijm. Kapha is ook verantwoordelijk voor gevoelens als hechting, gulzigheid, en afgunst, maar ook voor kalmte, vergeving en liefde.


Pitta: stofwisseling
elementen: water en vuur
Deze kracht komt voort uit de dynamiek tussen water en vuur. De elementen wijzigen en controleren elkaar en hebben elkaar nodig.
Pitta zorgt voor de spijsvertering, opname, voeding, lichaamstemperatuur, tint van de huid, intelligentie en begrip. Wat de gevoelens betreft gaat Pitta over boosheid, haat en jaloezie. Pitta huist in de maag, zweetklieren, bloed, vet, ogen en huid.Vata

Fysieke kenmerken Vata type

- lichamelijk onderontwikkeld, platte borstkas
- te lang of te klein, met duidelijk zichtbare gewrichten
- zwakke spierontwikkeling
- krullend haar
- dunne wimpers, glansloze, diepliggende, actieve ogen
- koude, droge, gebarsten huid
- broze, ruwe nagels
- gebogen neus

Vata typen houden van zoete, zure en zoute smaken. De eetlust kan variëren. Ze houden van hete dranken. Ze produceren weinig urine. Ze transpireren minder dan andere typen. Hun slaap kan gestoord zijn en ze slapen vaak minder dan gemiddeld. Handen en voeten voelen vaak koud aan.

Karaktereigenschappen Vata
Ze hebben kort geheugen maar zijn snel van begrip. Weinig wilskracht, mentaal instabiel en weinig tolerantie, vertrouwen of moed. Vata typen zijn vaak nerveus, angstig en onrustig.
Ze kunnen vaak snel geld verdienen en dit even snel weer uitgeven, dus blijven ze arm.Pitta

Fysieke kenmerken Pitta type

- gemiddelde lengte, slank en fijngebouwd.
- haarkleur is rood of bruin, vroeg grijs of kalend
- het haar is dun, zijdeachtig
- huid is zacht, warm en weinig gerimpeld,
- de huidstint is koperachtig, geelachtig, rood of blank
- de kleur van de ogen is grijs, groen, bruin
- de nagels zijn zacht
- de vorm van de neus is scherp en het topje kan rood zijn
Deze typen hebben doorgaans een sterk metabolisme, goede spijsvertering en daardoor een goede eetlust. En persoon met een pitta bouw neemt graag grote hoeveelheden voedsel en drank tot zich. Ze houden van zoetigheid, bittere en scherpe smaken en koude dranken. Ze slapen vaak ononderbroken en gemiddeld lang. Produceren veel urine en hebben neiging tot overmatig zweten. Handen en voeten zullen vaak warm aanvoelen. Ze verdragen zonlicht, hitte en hard werken slecht.

Karaktereigenschappen Pitta
Pitta typen zijn snel van begrip, intelligent en scherp en goede sprekers. Emotioneel neigen ze naar haat, boosheid en jaloezie. Het zijn vaak ambitieuze mensen die graag leiders zijn. Ze waarderen materiële zaken en doen het financieel meestal goed. Zij houden ervan te pronken met hun weelde en luxe.Kapha

Fysieke kenmerken Kapha type

- goed ontwikkelt lichaam, neiging tot overgewicht, zware bouw
- brede borstkas
- dikke huid, goede spierontwikkeling
- goede tint, zachte, glanzende, vette huid.
- donkere, zwarte of blauwe ogen, wit oogwit
- bewegen soepel en gracieus

Kapha typen hebben een goede eetlust, maar een trage spijsvertering waardoor ze minder eten. Ze houden van prikkelende, bittere en scherpe smaken. Transpireren gematigd. Slapen goed en lang. Goede vitaliteit en uithoudingsvermogen. Kapha mensen zijn doorgaans gezond, gelukkig en tevreden.

Karaktereigenschappen Kapha
Kapha typen zijn tolerant, rustig, vergevingsgezind en liefdevol. Ze vertonen wel trekjes van gulzigheid, hebberigheid, afgunst en bezitterigheid. Ze zijn niet heel snel van begrip, maar als ze eenmaal iets snappen, dan onthouden ze dat ook.
Kapha mensen zijn vaak welvarend. Ze verdienen geld en kunnen dit ook vasthouden.Vata uit balans

De volgende tekenen kunnen aanwijzingen zijn voor het uit balans zijn van Vata:

- Zorgelijk
- Moe maar kan niet ontspannen, slecht uithoudingsvermogen
- Nerveus, kan zich niet concentreren.
- Onrustig, angstig
- Ongeduldig, overijverig of hyperactief
- Verlegen, onzeker, rusteloos
- Kan slecht beslissingen nemen
- Gewichtsverlies, ondergewicht
- Slapeloosheid
- Pijntjes, scherpe pijn, artritis, stijve en pijnlijke gewrichten
- Drukke bewegingen
- Gevoelig voor kou
- Nagels bijten
- Ruwe huid, gesprongen lippen
- Neiging tot flauwvallen
- Hartkloppingen
- Constipatie, opgeblazen gevoel
- Boeren en hikken
- Droge keel, droge ogenPitta uit balans

De volgende tekenen kunnen aanwijzingen zijn voor het uit balans zijn van Pitta:

- Boosheid, snel geïrriteerd, vijandig
- Ongeduld
- Kritisch voor zichzelf en anderen
- Ruziezoekend, agressief
- Bazig, autoritair
- Gefrustreerd, roekeloos
- Last van maagzuur, maagzweren,
- Diaree, voedselallergie
- Slechte adem, zure lichaamsgeur
- Gevoelig voor warmte
- Bloeddoorlopen ogen
- Acne
- Zwakheid door te laag bloedsuikergehalte
- Koorts, nachtelijk zweten.Kapha uit balans

De volgende tekenen kunnen aanwijzingen zijn voor het uit balans zijn van Kapha:

- Traag denken
- Apathisch, geen enthousiasme
- Depressief, sentimenteel, treurig
- Treuzelend, talmend
- Vastklampend aan mensen en ideeën
- Gulzig, bezitterig, materialistisch
- Te veel slapen
- Moe in de ochtend, moeite met opstaand
- Overgewicht
- Slijmvorming in borst, keel, holten en neus
- Misselijkheid
- Diabetes
- Hooikoorts
- Bleek, klamme huid
- Oedeem, vocht vasthouden
- Hoog cholesterol
- Pijnlijke gewrichten door zware ledematenVoeding en levensstijl Vata type

Levensstijl
Routine belangrijk voor het Vata type. Eten en slapen op regelmatige tijden. Neem voldoende rust, kies een omgeving, voeding en relaties die de Vata in balans houden. Let op gevolgen van emoties op gedrag. Als Vata typen uit balans zijn nemen angst en onrust gevoelens toe. Blijf kalm en warm. Stoombaden en vocht in het algemeen zijn goed. Vata neemt toe door veel reizen, vooral per vliegtuig, harde geluiden, drugs, suiker en alcohol, ook blootstelling aan kou en het eten van koude gerechten.

Voeding
Mensen met veel Vata, reageren het beste op warm, vochtig, zwaar voedsel, met olie. Ze kunnen rauwe en koude gerechten beter vermijden. Ze eten het beste warme maaltijden en kruiden. Ook al voelen ze zich aangetrokken tot voedingsmiddelen met een bittere, wrange smaak als salades en groenten, toch wordt hun constitutie in balans gebracht door zoete, zure en zoute smaken.
Vata neemt toe in de herfst en de winter. In deze tijd van het kan ieder type wat voeding nemen die de Vata vermindert.

Voedingsmiddelen:

Fruit
neem zoete, rijpe vruchten, geen gedroogd fruit en in het bijzonder geen onrijpe banaan

Wel
abrikozen; avocado; banaan; bessen; kersen; kokosnoot; verse vijgen; grapefruit; citroen; druiven; mango; meloen; zure sinaasappelen; papajaananas; perzik; pruim

Niet of met mate
appels; peren; granaatappels


Groenten
Neem bij voorkeur gekookte groenten. Gebruik groenten met groen blad met mate.

Wel
asperge; bieten; wortelen; komkommer; knoflook; sperziebonen; uienzoete aardappel; radijs

Niet of met mate
broccolis; pruitjes; groene kool; bloemkool; selderij; aubergine; champignons; doperwten; paprika; aardappelen; tomaten; courgette


Zuivel
Alle zuivel is goed


Vlees

Wel
kip; vis en schaaldieren; kalkoen

Niet of met mate
rood vlees


Algemeen
Alle noten zijn goed, amandelen het beste.Gebruik sesamolie en olijfolie. Havermout, gekookte rijst en tarwe zijn goed.Gebruik geen scherpe en bittere kruiden.Voeding en levensstijl Pitta type

Levensstijl
Mensen met een Pitta constitutie kunnen slecht tegen alcohol en sigaretten, ook overwerk, overmatige inspanning en oververhitting verdragen ze slecht. Als ze uit balans zijn kunnen ze overmand worden door negatieve emoties als vijandigheid, jaloezie en intolerantie. Pitta typen doen er goed aan letterlijk en figuurlijk voor afkoeling te zorgen. Koude gerechten en koele klimaten. Als Pitta mensen aan lichaamsbeweging doen, doen ze het het best op het koelste gedeelte van de dag.

Voeding
Mensen met veel Pitta, reageren het beste op lauw tot koud voedsel. Pitta typen hebben doorgaans een goede eetlust en kunnen veel eten en drinken. Vaak houden ze van hete, pittige gerechten en koude drankjes. Toch wordt hun constitutie in balans gebracht door zoete, bittere en wrange smaken. Beperk het gebruik van zout.

De zomer is het Pitta seizoen, alle typen kunnen dan wat doen om Pitta te verminderen.

Voedingsmiddelen:

Fruit
Vermijd groene of onrijpe vruchten. Neem alleen groene druiven, sinaasappelen, ananas als ze zoet en rijp zijn.

Wel
appel; avocado; kersen; kokosnoot; vijgen; druiven; mango; meloen; sinaasappel; peer; ananas; rozijnen

Niet of met mate
abrikoos; banaan; bessen; kersen; cranberry’s; grapefruit; papaja; perzik


Groenten
Rauwe groenten en salades zijn goed.

Wel
asperge; broccoli; spruitjes; kool; bloemkool; selderij; komkommer; sperziebonen; groene zoete paprika; groene bladgroenten; champignons; peterselie; doperwten; aardappelen; courgette

Niet of met mate
bieten; wortelen; aubergine; knoflook; hete pepers; uien; radijs; spinazie; tomaten


Zuivel

Wel
melk; ijs; boter; eiwit

Niet of met mate
karnemelk; kaas; eigeel; zure room; yoghurt


Vlees

Wel
kip; garnalen; kalkoen

Niet of met mate
rood vlees; vis


Algemeen
Kokosnoot, pompoen, en zonnebloempitten zijn goed, noten zijn af te raden. Gebruik zonnebloemolie en soja- en olijfolie, liever geen maïs- en sesamolie. Havermout, gekookte rijst en tarwe zijn goed. Matig met kruiden omdat deze verhittend werken. Kaneel, munt en dille zijn goed, maar mosterd, ketchup, zout en peper met mate gebruiken.Voeding en levensstijl Kapha type

Levensstijl
Belangrijk voor Kapha types is het nemen van voldoende beweging, liefst iedere dag. Eet niet te veel en breng variatie aan in je schema. Zoek nieuwe uitdagingen

Voeding
Kapha types voelen zich aangetrokken tot zoet, hartig en vet voedsel. Maar bittere, scherpe en pittige smaken brengt Kapha types het meeste in balans. Eet licht en droog voedsel en vermijd zuivel, koude, vette en olieachtige producten.

Kapha neemt toe in het voorjaar. In deze tijd van het jaar kan ieder type wat voeding nemen die de Kapha vermindert.

Voedingsmiddelen:

Fruit
Vermijd zoete, zure en sappige vruchten. Gedroogde vruchten zijn goed.

Wel
appel; abrikoos; bessen; vijgen; mango; perzik; peer; granaat appels

Niet of met mate
avocado; banaan; kokosnoot; dadels; verse vijgen; grapefruit; druiven; meloen; sinaasappel; papaja; ananas; pruimen


Groenten
Neem bij voorkeur groenten met bittere en pittige smaak, gebruik zoete, sappige groenten met mate.

Wel
asperge; bieten; broccoli; spruitjes; kool; wortelen; bloemkool; selderij; aubergine; knoflook; groene bladgroenten; sla; champignons; ui; paprika; radijs; spinazie; aardappelen; doperwten

Niet of met mate
zoete aardappelen; tomaten; courgette; komkommer


Zuivel

Wel
magere melk; ei met mate

Niet of met mate
alle zuivel behalve hierboven genoemd


Vlees

Wel
kip; vis en schaaldieren; kalkoen

Niet of met mate
rood vlees


Algemeen
Vermijd noten behalve zonnebloempitten en pompoenpitten. Vermijdt zoetigheid, gebruik alleen honing. Gebruik zonnebloemolie in kleine hoeveelheden, vermijd gefrituurde gerechten. Havermout, gekookte rijst en tarwe zijn goed. Alle kruiden zijn goed, alleen matig met zout.Vata, Pitta of Kapha

Controleer welk type u bent. KLIK!
BRON: http://newage.rubriek.nl/spiritueel/index.asp

_________________
weet wat je zegt, maar zeg niet alles wat je weet


Omhoog
   
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 1 bericht ] 

Alle tijden zijn UTC+01:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je kan niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kan niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kan niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kan niet je eigen berichten verwijderen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
© Copyright 2000 - 2013 SpiritueleJongeren.nl