Welkom, herken jij jezelf in de verhalen die hier verteld worden of wil je hier meer over weten? Word dan lid en praat gezellig mee. Iedereen is welkom op het gebied van spiritualiteit.

Alles wat vermeld wordt op deze website is naar waarheid van de poster zelf, neem enkel datgeen aan waar jij jezelf goed bij voelt.
Ieder zijn/haar eigen waarheid, respecteer deze...

[ Advertenties ]
Online Tarot Legging - Spirituele Datingsite

Het is momenteel 28-03-2024, 15:47:00

Alle tijden zijn UTC+01:00




Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 2 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 08-10-2008, 20:47:11 
Offline
Nimf
Nimf
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 07-01-2007, 13:28:03
Berichten: 819
Locatie: Apeldoorn
Dag allemaal,

op verzoek en na het idee van 'Pluisje' plaats ik hieronder de TEKST van de nieuwsbrief van SIG, de ontwikelaar van de 4-jarige Hbo-bachelor opleiding "
BasisTherapeut Integrale Geneeskunst" die door Saxion Next vanaf september 2009 zal worden uitgevoerd onder de CROHO-naam "Complementaire (&) Alternatieve Behandelwijzen".
Inmiddels weten we ook dat Saxion Next overweegt toch naamswijziging door te voeren en de opleiding wellicht "
Complementair Therapeut" te gaan noemen.

Voor meer informatie verwijs ik graag naar de website van SIG: http://www.integralegeneeskunst.org en de online/blog http://nieuwsbrief.integralegeneeskunst.org.

In de blog kun je ook lezen dat we NIET op de beurzen staan (in tegenstelling tot wat in de nieuwsbrief is vermeld).

Hierbij de tekst (en als je de Nieuwsbrief voortaan wilt ontvangen, stuur dan een mailtje naar mailadres 'nieuwsbrief-SIG@integralegeneeskunst.org' met in de onderwerpregel de opmerking "aanvraag/abonnement Nieuwsbrief SIG". Ik zet je dan direct op de maillijst.
Wie direct de nieuwsbrief in de originele vorm wil ontvangen per mail, kan daaraan toevoegen: "inclusief nummer 1"

Daar komt ie dan >>

Hierbij ontvangt u de eerste uitgave van de
“Nieuwsbrief SIG”
van de
Stichting ter bevordering van de Integratie van Geneeswijzen (SIG)

Waarom deze “Nieuwsbrief SIG”?
Op dit moment beginnen steeds meer, maatschappelijk belangrijke, projecten van SIG in een stadium te geraken waarin ze tot praktische uitvoering komen.
Om die reden is het voor een ieder die enige interesse/betrokkenheid heeft in/met gezondheidszorg (of dat nu integrale gezondheidszorg, reguliere gezondheidszorg en/of in welke vorm van gezondheidszorg dan ook is) interessant om geïnformeerd te worden/zijn over de doelstelling, inhoud en (voor zover op dit moment mogelijk) uitvoering van die projecten.

Publicatie
Mogelijk dat over/rond een of meerdere projecten van SIG in de nabije of verdere toekomst publicaties zullen gaan verschijnen in diverse vakbladen. In eerste instantie zal daarvoor zeker het Jaarboek Integrale Geneeskunde (TIG) als medium worden gebruikt vanwege de samenwerking/verbindingen tussen SIG en TIG. Daarnaast, voor zover van toepassing, andere vakliteratuur.
Gelijktijdig mag algemeen bekend worden verondersteld, dat het beroepsbeoefenaars in algemene zin, en dus ook binnen de gezondheidszorg in nauwere zin, bijna onmogelijk is alle vakliteratuur bij te houden.
Een gecomprimeerde publicatie/bekendmaking middels de “Nieuwsbrief SIG” heeft dan verreweg de voorkeur en kan de ontvanger, bij gewekte belangstelling, aanzetten gericht andere publicaties te gaan lezen.

Doel en doelgroep
Natuurlijk is onze eerste insteek het informeren van een ieder, die op welke wijze dan ook, betrokken is bij het werkveld: de gezondheidszorg. Of het nu artsen, therapeuten, zorgverzekeraars, producenten van middelen of apparatuur, studenten, enzovoort betreft.
Daarnaast kan, doordat u geïnformeerd raakt, uw belangstelling dusdanig gewekt worden dat deze aanleiding is om mee te willen werken, mee te helpen ontwikkelen, mee te helpen uitvoeren of op enige andere wijze een bijdrage wilt leveren. In ieder geval bent u geïnformeerd over de ontwikkelen die door SIG in gang zijn/worden gezet.

Frequentie
Afhankelijk van eventuele reacties op deze eerste editie van “Nieuwsbrief SIG”, stellen wij ons als SIG zijnde voor, u regelmatig te informeren via volgende uitgaven.
Een frequentie van 4x per jaar lijkt ons daarvoor, voorlopig, voldoende. Als er echter belangrijke ontwikkelingen plaats vinden, zullen wij zeker gebruik maken van dit medium door u via een tussentijdse uitgave te informeren.
Voor kleinere activiteiten, ontwikkelingen, voortgangsbeschrijvingen, enzovoort, verwijsen wij u graag naar onze blog “Nieuwsbrief”, via http://nieuwsbrief.integralegeneeskunst.org .

Inhoud
De “Nieuwsbrief SIG” wordt in beginsel gevuld door het bestuur en commissarissen van SIG. Daarnaast kan een ieder die iets te melden heeft dat op enigerlei wijze een verbinding heeft met de doelstellingen van SIG of haar projecten, kopij indienen die zo mogelijk/indien passend opgenomen kan worden in een uitgave van “Nieuwsbrief SIG”. Uiteraard houden de samenstellers in overleg met het bestuur van SIG zich recht voor, kopij zonder verdere opgave van redenen te weigeren en indien gewenst in te korten. Opgenomen stukken van ‘derden’ vallen geheel onder verantwoording van de auteur(-s). SIG accepteert geen enkele aansprakelijkheid aangaande de eventuele gevolgen van hetgeen gepubliceerd werd in een uitgave van “Nieuwsbrief SIG”.
In een later stadium zullen ook studenten van de “Basisopleiding Integrale Geneeskunst” (zie voor meer informatie verderop in deze “Nieuwsbrief SIG”) van dit medium gebruik kunnen maken om informatie te verspreiden, door hen georganiseerde congressen en symposia bekend te maken en eventuele openbare ‘lessen’/lezingen/thesisverdedigingen aan te kondigen.

Aanmelding
De ontvangers van deze “Nieuwsbrief SIG” wordt expliciet gevraagd, deze “Nieuwsbrief SIG” door te sturen naar een ieder waarvan zij denken dat deze geïnteresseerd is/kan zijn in de inhoud ervan.
Ontvangers van een doorgestuurde “Nieuwsbrief SIG” kunnen zich abonneren op de nieuwsbrief door het sturen van een mail aan nieuwsbrief-SIG@integralegeneeskunst.org met in de subjectregel te tekst ‘aanvraag/abonnement Nieuwsbrief SIG’.

Afmelding
Indien u geen prijs stelt op het ontvangen van volgende uitgaven van “Nieuwsbrief SIG”, kunt u zich afmelden door als reactie op de ontvangen “Nieuwsbrief SIG” een reply te sturen met in de subjectregel de opmerking “verwijderen van maillijst Nieuwsbrief SIG” of door het sturen van een mail aan mailadres nieuwsbrief-SIG@integralegeneeskunst.org





SIG Project Onderwijs

Sinds het eerder bij Saxion Hogescholen uitgevoerde project “Hbo-opleiding Complementair Therapeut”, een project dat bij nadering van de uitvoering helaas als gevolg van inmengingen van derden de diepvries in ging, heeft SIG getracht het onderwijs in, wat we voor de eenvoud maar even noemen, CAM-richting een plaats te verschaffen in/binnen het reguliere onderwijs.
Gebrek aan een officiële opleiding met een gewaarmerkt niveau verhindert immers de opname van wat nu nog ‘complementaire’ en ‘alternatieve’ behandelwijzen heet in de gezondheidszorg.

Doelstelling van het SIG Project Onderwijs was en is dan ook, het vormgeven van een 4-jarige Hbo opleiding die een plaats heeft binnen het reguliere onderwijs en daarmee na afsluiting, recht geeft op het verkrijgen van een bachelorgetuigschrift.

Met de veranderingen in regel- en wetgeving aangaande het hoger beroeps onderwijs, heeft het geruime tijd geduurd en veel inspanning gekost om een dergelijke Hbo-opleiding vorm te geven.
Onder de titel:
“Basis Therapeut Integrale Geneeskunst” (afgekort tot: “BTIG”)
heeft SIG inmiddels het concept klaar liggen.

De grote lijnen van de opleiding BTIG zijn inmiddels rond : Een eerste curriculumsamenstelling is als werkdocument gereed en de eerste invulling van opzet, organisatie en inhoud ligt gereed.

Uitvoerende onderwijsinstelling
Dat was voor SIG reden om te gaan zoeken naar een onderwijsinstelling die deze opleiding, in licentie, kan gaan uitvoeren.
Na eerdere positieve samenwerking met betrekking tot de 4-jarige Hbo-opleiding “Analgesie Therapeut” (50% regulier en 50% geneeswijzen van de wereld), een opleiding die helaas wegens te weinig deelname werd beëindigd, werd weer contact opgenomen met Saxion Next (voorheen: Hogeschool Hanzesteden), de particuliere hogeschool (zusje) van Saxion in Deventer.

Uitvoering
Al tijdens een eerste oriënterend gesprek bleek, dat Saxion Next nog beschikt over een Hbo-licentie die nog ongebruikt was en mogelijkheden bood tot het aanbieden van een opleiding in de gezondheidszorg, buiten de reguliere (gereguleerde) gezondheidszorg.
Hoewel de naam van deze officiële CROHO-licentie niet helemaal de ideale naamgeving voor de door SIG opgezette opleiding vormt, is toch besloten van deze licentie gebruik te maken omdat langs deze weg veel sneller de opleiding ‘in de markt’ gezet kan worden.
Inmiddels zijn de ‘onderhandelingen’ met Saxion Next in het stadium gekomen waarin Saxion Next heeft aangegeven de opleiding BTIG op te nemen in haar aanbod en aan te gaan bieden.
Onder de CROHO-naam “Complementaire (&) Alternatieve Behandelwijzen” (afgekort tot: “BAG”) zal vanaf september 2009 de opleiding van start gaan via Saxion Next in Deventer.
NB: Omdat het door elkaar gebruiken van de bij SIG gebruikte naam “Basis Therapeut Integrale Geneeskunst” en de CROHO-naam via Saxion Next (“Complementaire (&) Alternatieve Behandelwijzen” aanleiding kan vormen tot verwarring, zal verder, aangezien dit de Nieuwsbrief SIG betreft, de bij SIG gehanteerde naam (BTIG) gebruikt worden.
In eerste instantie wordt uitgegaan van een 4-jarige voltijd opleiding maar indien uit inventarisatie blijkt dat daar voldoende behoefte aan bestaat, zal eveneens een deeltijd opleiding uitgevoerd gaan worden.

Zoals al gemeld, zal het een 4-jarige Hbo bacheloropleiding betreffen die na afronding het officiële bachelorgetuigschrift gaat opleveren (hoogstwaarschijnlijk de ‘Bachelor (applied) Health-care’).

Toelaatbaarheid
Toelaatbaar tot de opleiding zijn HAVO-VWO gediplomeerden en daarnaast uiteraard 21+-gegadigden na een positief 21+-onderzoek.
Mbo-studenten uit verwantte vooropleidingen zijn toelaatbaar tot de opleiding waarbij voorlopig nog het voorbehoud wordt gemaakt, dat voor Mbo-instromers geen verkort 3-jarig traject beschikbaar is vanwege de grote verschillen tussen vooropleiding en BTIG. Wel kan de groep Mbo-instromers aanspraak maken op vrijstellingen voor opleidingsonderdelen die zij tijdens hun vooropleiding al met positief resultaat hebben afgesloten. Evenwel besluit het opleidingsmanagement in hoeverre deze onderdelen aan het gewenste niveau van BTIG voldoen en daarmee of daadwerkelijk vrijstelling wordt verleend.
Zogenaamde ‘overstappers’ uit andere Hbo-opleidingen uit de gezondheidszorg of uit medische opleidingen, zijn uiteraard toelaatbaar.

Toelating
Aan toelating tot de opleiding gaat een intake vooraf. Naast de ingestelde numerus fixus stelt het opleidingsmanagement via de verplichte motivatiebrief en het intakegesprek vast of de zich aanmeldende student voldoet aan de hoge normen voor de opleiding. Immers, in het ontwikkelde onderwijssysteem is uitsluitend plaats voor excellente studenten die de behoefte hebben te excelleren en niet voor ‘onderwijs-consumenten’.

Vormgeving
De opleiding wordt vormgegeven als een casus van 4 jaar waarbinnen de deelnemende studenten tijdens de oplossing van hun casus gaandeweg hun competenties verwerven.
Om dit te bereiken heeft SIG een onderwijsconcept vorm gegeven dat wel is gebaseerd op het ‘klassieke’ Probleem/Proces Gestuurd Onderwijs (PGO) maar zover daarvan afwijkt dat het de tekortkomingen en beperkingen daarvan opvangt. SIG heeft dit onderwijs de naam ‘Probleem/Proces Gestuurd Leren’ genoemd en heeft daarin de bekende ‘7-sprong vervangen door de zogenaamde ‘8-baan’’om ook de tekortkomingen van de 7-sprong op te lossen.
NB: Publicaties aangaande het SIG-onderwijssysteem ‘PGL’ en de ‘8-baan’ zullen op een later moment plaats vinden.

Binnen de opleiding wordt de cyclische benadering, bekend uit het Hbo, toegepast om daarmee door het insteken op steeds diepere niveaus van zich herhalende themata verdieping op kennis, kunde en vaardigheid van de studenten aan te brengen, hetgeen uiteindelijk samenkomt in de competenties die de studenten tijdens de opleiding verwerven..

Door de wijze waarop de opleiding is vormgegeven, ligt zwaar nadruk op zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van de student. Als toekomstig beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg moet de student na opleiding zelfstandig kunnen functioneren en is daarbij verantwoordelijk voor de zorg-zoekende cliënt. Die verantwoordelijkheid is doorgetrokken in de opleiding en daarmee kernthema.
In dat kader wordt de student vanaf de eerste opleidingsdag verantwoordelijk (gesteld) voor de eigen opleiding en mede verantwoordelijk voor de opleiding van medestudenten. Dat daarmee gekozen is voor een systeem waarin de student maximale sturing kan geven/uitoefenen op het eigen leerproces is daarmee onontkoombaar.

Afwijkend van andere Hbo-opleidingenstart onze student vanaf de eerste dag van de opleiding met het schrijven aan de (afstudeer-)scriptie/thesis.
Daarnaast start eveneens op de eerste dag de eigen praktijk van elke student. In de, in eerste instantie, virtuele eigen praktijk kan de student gedurende de opleiding ervaring opdoen en vooral: fouten maken in een gecontroleerde omgeving waardoor geleerd kan worden van de eigen fouten en deze na afsluiting van de opleiding niet meer gemaakt hoeven worden.

Generalist versus specialist
Doel van de opleiding BTIG is expliciet NIET het opleiden van ‘specialisten’. In de visie van SIG zou het starten met opleiden van specialisten ‘een stap te ver/te snel’ zijn.
Binnen de opleiding BTIG worden generalisten opgeleid conform de opzet in de (reguliere) medische opleidingen waarin allereerst de ‘Basis Arts’ wordt opgeleidt, waarna deze zich kan specialiseren door het volgen van verder onderwijs.
Gelijk de ‘basis arts’ zal ook de ‘basis therapeut’ opgeleidt worden als generalist, ‘wegwijzer’, 1e-lijns hulpverlener die in staat is cliënten de juiste weg te wijzen in de gezondheidsbeleving die zij zoeken en daarnaast kleinere problemen zelfstandig kan afhandelen, zeg maar: de ‘huisarts’ op integraal gebied.
Met andere woorden: BTIG leidt geen homeopaten, acupuncturisten. Natuurgeneeskundigen o.i.d. op aangezien dat niet past binnen de opleiding. Deze ‘specialisaties worden ‘(vooralsnog) overgelaten aan daarop gerichte onderwijsinstellingen, waarbij het uiteraard de voorkeur heeft bij voorkeur specialisten op te leiden die reeds ‘basis therapeut’ zijn en daarmee beschikken over een gedegen basis waardoor de specialisatiefase aanzienlijk ingekort kan worden en niveaus gegarandeerd kunnen worden.
NB: Zie voor meer informatie hierover onder ‘toekomstige onderwijsprojecten SIG’).

Dankzij de kennis van de afgestudeerden op zowel regulier gebied als daarbuiten, zal de afgestudeerde bij uitstek een brugfunctie gaan vervullen tussen wat nu nog als ‘reguliere’ en ‘niet-reguliere’ gezondheidszorg wordt aangeduid en daarmee vooral actief zijn als counselor/adviseur in elke denkbare omgeving waar het gezondheidszorg betreft.
Dat, door de wijze van opleiding en benadering, het accent van deze functie verschuift van ziekenzorg richting gezondheidszorg behoeft geen betoog.
Het zal dan ook niet de insteek van de afgestudeerde zijn, te gaan verdienen aan zieken en ziekte maar juist in de eigen levensvoorzieningen te gaan voorzien vanuit gezondheid(-sbeleving) en gezondheidszorg.

Toekomstige onderwijsprojecten SIG
Het, via licenties, in de markt zetten van een opleiding BTIG, zet SIG de eerste stap van een veel omvangrijker totaal project.
In het totaal(onderwijs)project, waarvan BTIG een onderdeel vormt, is op termijn voorzien in het opzetten en starten van een vooropleiding op Mbo-niveau (zeg maar de ‘Integraal Werkende’) en in een later stadium het opzetten van masteropleidingen (specialisaties) doe moeten leiden tot therapeut-homeopaat, therapeut-acupuncturist, enzovoort (of een willekeurige andere passende naam).
Uit voorgaande mag duidelijk zijn dat als de Hbo-opleiding EN de master-opleidingen beschikbaar zijn, impliciet de academische-opleiding vorm heeft gekregen en van daaruit een universitaire opleiding beschikbaar gemaakt kan worden.
Wellicht nog verre toekomst muziek maar voor de volledigheid alvast vermeldt.

Onderwijsbeurs
8 tot en met 11 oktober 2008 zal weer de onderwijsbeurs in Utrecht plaats vinden.
Dankzij de vorderingen in afspraken, zal Hogeschool Saxion Next tijdens die beurs voor het eerst de 4-jarige Hbo Bachelor opleiding “Complementaire (&) Alternatieve Behandelwijzen” als officieel aanbod presenteren.
Uiteraard zal SIG present zijn (op vrijdag en zaterdag, de 2 drukste dagen) in de stand van Saxion Next om informatie te verschaffen over de opleiding (en eventuele belangstellende/inschrijvers te registreren).

Intenationaal Therapeut Beurs
8 en 9 november vind in de Americahal in Apeldoorn weer de beurs Internationaal Therapeut plaats.
Begrijpelijkerwijs is dit een omgeving waar belangstellenden (en dus de doelgroep) voor de opleiding BTIG aanwezig zijn. Bovendien een uitgelezen gelegenheid om de opleiding te introduceren in de juiste beroepsgroep-omgeving.
Dankzij Hogeschool Saxion Next zal ook tijdens deze beurs een stand beschikbaar zijn waarin vertegenwoordigers van SIG aanwezig zijn om informatie te verschaffen over de opleiding en belangstellenden/inschrijvers te registreren.

_________________
** Mijn uitspraken zijn, tenzij anders vermeld, mijn mening en dus geen absolute waarheid **

Het leven is maar kort,
eeuwigheid duurt eeuwig
en toch moet je in DIT leven
leren voor de eeuwigheid.

Mijn homepage: http://www.CCG-NicoSmits.nl


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 09-10-2008, 07:51:23 
Offline
Admin
Admin
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 14-02-2005, 11:29:47
Berichten: 3161
Locatie: Enschede
Jammer dat jullie niet op die beurzen kunnen staan, dat zijn toch kanzen die voor jullie wel nuttig waren geweest.

Even voor de geinteresseerden, de nieuwsbrief die je via de mail ontvangt is duidelijker met kleur en witregels in alinea's verdeelt en leest dus makkelijker. :D

_________________
Zonnige en liefdevolle groetjes,

Pluisje.


Omhoog
   
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 2 berichten ] 

Alle tijden zijn UTC+01:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten


Je kan niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kan niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kan niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kan niet je eigen berichten verwijderen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
cron
© Copyright 2000 - 2013 SpiritueleJongeren.nl