Ik kwam zojuist het volgende artikel tegen:
Hoe zinvol is tamiflu?In een tijd waarin er mogelijkerwijs steeds meer mensen bang zouden kunnen gaan worden voor deze mexicaanse griep is het ook erg makkelijk voor overheidsinstanties om mensen te gaan inenten met wat ze maar willen. Het volk vertrouwt de overheid dan snel en heeft al helemaal geen tijd om kritische achtergronden te lezen van datgene wat ze tot zich nemen. De bedoeling van dit artikel is om deze achtergrondinformatie wél naar voren te brengen om ook hier te zien of het massaal innemen van Tamiflu nou echt wel zoden aan de dijk zet, of dat het meer een soort lapmiddel is dat door de overheid kan worden ingezet om mensen toch vaag het gevoel te geven dat de overheid daadkrachtig optreedt, terwijl het middel misschien vooral interessant is voor de farmagigant Roche.
VERWARRING RONDOM TAMIFLU
Bij mij blijft er nog een zekere verwarring hangen rondom het gebruik van Tamiflu. Zo zegt de Commissie Farmaceutische Hulp dat de 'werkzaamheid onvoldoende is aangetoond bij de behandeling van personen die behoren tot de risicogroepen. Het gebruik van Tamiflu (oseltamivir) voorkomt bij geen van de indicaties complicaties in tegenstelling tot vaccinatie. De Commissie wijst er bovendien op dat influenza en influenza-achtige aandoeningen op klinische gronden moeilijk van elkaar zijn te onderscheiden. Dit kan leiden tot veel onnodig gebruik. De Commissie ziet daarom voor oseltamivir bij influenza geen duidelijke waarde boven symptomatische behandeling.
Ook de Stichting Nationaal Programma Grieppreventie stelt dat Tamiflu een 'zeer beperkte plaats hebben bij de therapie en profylaxe van influenza'
De Commissie Farmaceutische Hulp noemt wel dat ze Tamiflu niet hebben beoordeeld bij een pandemie. De SNPG stelt wel dat Tamiflu ingezet zou kunnen worden bij een griepuitbraak in bijvoorbeeld een verzorgingshuis.
Op basis van deze bronnen krijg je de indruk dat Tamiflu eigenlijk allemaal niet zoveel zin heeft, noch voor de behandeling, noch ter voorkoming van de griep. Er wordt eerder aangeraden om de griepprik te nemen als je behoort tot een risicogroep (waar klaarblijkelijk met de nieuwe criteria maar liefst 3,7 miljoen Nederlands toe zouden behoren).
Aan de andere zijde wordt Tamiflu juist sterk aanbevolen omdat het - indien je het neemt 48 uur na de eerste symptomen - je een dagje minder ziek zou zijn en bovendien minder besmettelijk zou zijn voor anderen. Er onstaat zo een gevoel alsof Tamiflu je toch ook beschermd tegen het griepvirus, als ware het een soort vaccin. Ik heb ook het idee dat mensen geneigd zijn dit allemaal een beetje door elkaar te gooien. Het is in principe dan ook onjuist om te spreken over een Tamiflu vaccinatie. Ook werkt Tamiflu alleen zolang je het slikt: het maakt je niet immuun tegen het griepvirus
ER IS NOG GEEN VACCIN TEGEN DE MEXICAANSE GRIEP
Vooralsnog (14 juni 2009) is er nog geen vaccin dat helpt tegen de Mexicaanse griep. Het Nederlands Vaccin Instituut meldt op haar site dat inmiddels is gebleken dat de gewone griepvaccins niets uithalen tegen de mexicaanse griep (Vaccin Mexicaanse Griep Later dan Verwacht) en het griepvirus.
Zo zou Tamiflu wel eens niet zo onschuldig kunnen zijn als je zou denken. In een artikel uit de Sydney Morning Herald van april 2009 wordt bijvoorbeeld gesteld:
Influenza patients between 10 and 17 who took Tamiflu were 54 per cent more likely to exhibit serious abnormal behaviour than those who did not take the antiflu drug, a final report from a Japanese Health, Labour and Welfare Ministry research team, said.
http://home.tiscali.nl/gibbon/waterput/ ... -griep.htmNiet echt een enthousiast verhaal VOOR Tamiflu dus. Heeft iemand het emailadres van AB Klink?
groet Nico