Welkom, herken jij jezelf in de verhalen die hier verteld worden of wil je hier meer over weten? Word dan lid en praat gezellig mee. Iedereen is welkom op het gebied van spiritualiteit.

Alles wat vermeld wordt op deze website is naar waarheid van de poster zelf, neem enkel datgeen aan waar jij jezelf goed bij voelt.
Ieder zijn/haar eigen waarheid, respecteer deze...

[ Advertenties ]
Online Tarot Legging - Spirituele Datingsite

Het is momenteel 21-04-2018, 20:19:25

Alle tijden zijn UTC+01:00
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 44 berichten ]  Ga naar pagina Vorige 1 2 3
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 17-02-2012, 14:43:31 
Offline
Reus
Reus

Lid geworden op: 01-11-2011, 01:07:28
Berichten: 1177
Hoewel de meeste mensen tegenwoordig trouwen uit liefde, speelt een behoefte aan bestaanszekerheid zeker ook een rol volgens mij.

Dat zie je vooral wanneer de relatie niet meer brengt wat hij zou moeten brengen. De persoon zou willen scheiden, maar doet dit niet omdat:
- samenleven allerlei praktische voordelen biedt
- de vertrouwdheid van een slechte relatie nog altijd te verkiezen valt boven de onzekerheid van onafhankelijk bestaan

Mensen die al heel lang samenleven kunnen zich vaak niet eens meer voorstellen hoe het zou zijn om alleen te wonen.

Dan is de vraag waarom mensen ongelukkig zijn in een relatie. Gebrek aan communicatie zal zeker een rol spelen, maar was dit vroeger zoveel beter?

Al met al denk ik wel dat de maatschappij zich op een neergaande spiraal bevindt. Ik zie hierin een ontwikkeling waarbij "echte, voedzame ervaring" steeds meer plaats maakt voor snelle kicks, onmiddellijke bevrediging. De onmiddellijke bevrediging voedt niet werkelijk (net als suiker) maar geeft je wel een tijdelijke boost. Die boost voelt zo fijn dat je die steeds wilt verlengen met nieuwe kicks. Dit leidt tot verslaving. De karakteristieke geestestoestand van iemand die verslaafd is aan makkelijke kicks, is die van "verveeld zijn". Zodra de kicks er even niet zijn slaat de verveling toe.

Dus: alcohol, TV, porno.

Je moet eens kijken naar de ontwikkeling van de TV programmering van de jaren 70 tot nu. Zelfs in de jaren 80 had je nog geweldige tekenfilms met een rustig tempo en rijke personages. Tegenwoordig, als ik zie waar de kinderen nu naar kijken, is het allemaal gejaagd, snel, makkelijk, opwindend, gewelddadig (soms).

De mensen die toen opgroeiden hebben nog steeds fond memories aan al die programma's en series. Tekenfilms als Calimero, Alfred J Kwak, Boes Boes, Ovide, Barbapappa, Dommel. De Muppets en de Freggles. Tom Poes en Olivier B. Bommel. Kuifje.

Maar de kinderen van tegenwoordig staan bloot aan een constante overprikkeling. Ik vind het niet gek dat dat zoiets als ADHD zou voortbrengen...


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 18-02-2012, 08:24:53 
Offline
Reus
Reus
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 06-10-2007, 20:26:29
Berichten: 1718
Locatie: Antwerpen
binnenspiegel schreef:
In mijn ogen is een huwelijk ( ook voor de kerk) een ritueel of een concretere stap binnen een band waarin liefde de fundering is...
Ik zal niet ontkennen dat dit in veel gevallen inderdaad een motief is voor mensen. Je kunt je echter als nog afvragen waaróm mensen willen trouwen. Welk motief schuilt daar heimelijk achter, denk je? Wat voegt het anders toe aan je liefde voor iemand? Feitelijk niets, lijkt me. Het huwelijk is volgens mij voor je liefdesrelatie als zodanig van secundair belang, echter, het is een symbool wat uitgaat naar de rest van de samenleving. Bovendien is het, zoals je zelf ook zegt, een ritueel: een sociaal aanvaarde manier om met één en ander om te gaan. En wat Xen ook aangeeft: ik denk inderdaad ook dat er een motief van bestaanszekerheid achter schuilt.

Citeer:
Eerder de tv aanzetten, eerder een flesje bier pakken, eerder een vluggertje maken in bed dan echt intens van elkaar genieten en met elkaar communiceren... Daar maak ik de koppeling naar scheidingen e.d.
Oké, ik volg je. Hier speelt Xen ook al goed op in, zie ik. Waar we hier feitelijk mee te maken hebben is de drang tot onmiddellijke bevrediging van de behoeftes. Waarom heerst dit zo? Ik denk dat het antwoord simpel is: omdat het kán. Het kan, omdat al die dingen beschikbaar zijn. De gehele samenleving is gestoeld op het principe van behoeftebevrediging, tot in de meest onnozele details, en het ironische is dat dergelijke bevrediging altijd (onvermijdelijk?) leidt tot een gevoel van onbevredigdheid. Het probleem verschuift dus.
Geniet van je drang, want alles kan, lijkt het motto te zijn. Niet voor niets hebben we seks met behulp van een condoom; koffie zonder cafeïne; bier zonder alcohol. Dit is wat Slavoj Zizek mij o.a. duidelijk heeft gemaakt. Dit genotsbombardement heeft zoals gezegd echter een effect zoals dat van lichtsnelheid: hoe hard je ook gaat, echt even snel als het licht gaan kun je toch niet.

Xen schreef:
Dan is de vraag waarom mensen ongelukkig zijn in een relatie. Gebrek aan communicatie zal zeker een rol spelen, maar was dit vroeger zoveel beter?
Doorgaans verzet ik me tegen opvattingen dat de huidige samenleving inferieur, slecht of gebrekkig is in zulke mate, dat zij onderdoet voor 'vroeger'. Het valt me op dat mensen die dergelijke uitspraken doen doorgaans weinig goede (gedetailleerde) kennis van de geschiedenis hebben. Enkele boeken over cultuur- en ideeëngeschiedenis leren echter dat het vroeger helemaal niet beter was, en daar pleit ik zelf doorgaans ook voor. Op zichzelf neemt dit natuurlijk niet weg dat de kritiek die geuit wordt naar onze samenleving terécht is of kan zijn.

_________________
'The real act of discovery consists not in finding new lands but in seeing with new eyes.'
- Marcel Proust


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 18-02-2012, 12:26:09 
Offline
Reus
Reus

Lid geworden op: 01-11-2011, 01:07:28
Berichten: 1177
Citeer:
Je kunt je echter als nog afvragen waaróm mensen willen trouwen. Welk motief schuilt daar heimelijk achter, denk je? Wat voegt het anders toe aan je liefde voor iemand? Feitelijk niets, lijkt me. Het huwelijk is volgens mij voor je liefdesrelatie als zodanig van secundair belang, echter, het is een symbool wat uitgaat naar de rest van de samenleving.


Hier kan ik mij in vinden. Echter ik denk dat het ritueel als vorm van "beklinking" toch ook gewoon betekenisvol is voor mensen. Het is als de medaille die je krijgt uitgereikt als je een kampioenschap hebt gewonnen. Wat voegt die medaille feitelijk toe? Maar het symboliseert de overwinning en maakt het daarmee als het ware tastbaar.

Citeer:
Niet voor niets hebben we seks met behulp van een condoom; koffie zonder cafeïne; bier zonder alcohol.


Dit is wel interessant. Als je het zo bekijkt zit er een gevoel bij van... schaamte. Wat betreft het bier en de koffie. Alsof "de man" geen echte man meer mag zijn ;-). Hij durft eigenlijk niemand recht meer in de ogen te kijken hierover. lol! Alsof hij in een ferrari rijdt, maar de ferrari kan niet harder dan 80. Iedereen ziet dat hij die auto rijdt, maar "wat een mooie auto heb ik he" durft hij niet te zeggen.

Citeer:
Doorgaans verzet ik me tegen opvattingen dat de huidige samenleving inferieur, slecht of gebrekkig is in zulke mate, dat zij onderdoet voor 'vroeger'. Het valt me op dat mensen die dergelijke uitspraken doen doorgaans weinig goede (gedetailleerde) kennis van de geschiedenis hebben.


Ik baseer me eerlijk gezegd voornamelijk op de indruk die ik heb van het leven van mijn ouders en hun ouders. Ik heb niet de indruk dat de communicatie in die gezinnen nou zo geweldig was. De man was vaak een "harde" die zijn gevoelens niet kende of uitte. De vrouw was minder geëmancipeerd en daarmee ook wat de vrouw vertegenwoordigt: het gevoel. Voor mij is duidelijk dat mijn broer en ik (en zus) beide beter communiceren dan mijn vader, mijn opa of mijn bap.

Ik krijg de indruk dat dit de voornaamste vooruitgang is geweest in de moderne tijd, in sociaal-cultureel opzicht. Dichter bij je gevoel staan correleert ook met meer op je eigen mening en denken vertrouwen, dus met de religieuze emancipatie van het westen.

Tegelijkertijd heb ik de indruk dat mensen vroeger warmer naar elkaar waren, met name omdat de gemeenschappen kleiner waren en het leven minder economisch was (efficient, druk, gehaast, veeleisend).

Een toegenoemen gevoels-emancipatie kan dan misschien paradoxaal genoeg leiden tot slechter functionerende relaties. Maar dit is schijn, het is eerder zo dat het slechte functioneren eerder wordt opgemerkt en naar wordt gehandeld.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 18-02-2012, 16:21:50 
Offline
Reus
Reus
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 06-10-2007, 20:26:29
Berichten: 1718
Locatie: Antwerpen
Citeer:
Dit is wel interessant. Als je het zo bekijkt zit er een gevoel bij van... schaamte. Wat betreft het bier en de koffie. Alsof "de man" geen echte man meer mag zijn ;-). Hij durft eigenlijk niemand recht meer in de ogen te kijken hierover. lol! Alsof hij in een ferrari rijdt, maar de ferrari kan niet harder dan 80. Iedereen ziet dat hij die auto rijdt, maar "wat een mooie auto heb ik he" durft hij niet te zeggen.
Volgens mij is dit niet helemaal waar ik op doel, maar momenteel verkeer ik nog in een comateuze fase. Ik hoop volgende week eens wat spul van Zizek uit te kunnen zoeken om hier te posten of naar jou te pb'en. Die gozer voegt namelijk wel wat toe. (Had jij nou filosofie gestudeerd, of vergis ik me nou zo hardnekkig met een andere kostganger hier?)

_________________
'The real act of discovery consists not in finding new lands but in seeing with new eyes.'
- Marcel Proust


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 18-02-2012, 17:09:26 
Offline
Reus
Reus

Lid geworden op: 01-11-2011, 01:07:28
Berichten: 1177
Ik weet dat hij (en jij) dat er niet mee bedoelde, maar ik gebruikte de observatie alleen om zelf te reflecteren op wat ik er bij ging voelen.

Ik heb maar heel kort filosofie gestudeerd. Net genoeg om er bekend mee te raken, en precies genoeg voor wat ik er van wilde weten. (Het was een 30% minor van een jaar).


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 18-02-2012, 20:30:45 
Offline
Gids
Gids
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 27-09-2009, 17:30:26
Berichten: 7354
Locatie: Po-koro Sterrenbeeld: Dinosaurus
Seksualiteit, hoe beleef jij dit?...

Niet.


Afbeelding


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 18-02-2012, 20:40:45 
Offline
Reus
Reus
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 06-10-2007, 20:26:29
Berichten: 1718
Locatie: Antwerpen
Ik zie geen afbeelding?

_________________
'The real act of discovery consists not in finding new lands but in seeing with new eyes.'
- Marcel Proust


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 18-02-2012, 20:52:15 
Offline
Reus
Reus

Lid geworden op: 01-11-2011, 01:07:28
Berichten: 1177
Link verwijst niet naar een plaatje.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 18-02-2012, 20:55:37 
Offline
Gids
Gids
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 27-09-2009, 17:30:26
Berichten: 7354
Locatie: Po-koro Sterrenbeeld: Dinosaurus
Xen schreef:
Link verwijst niet naar een plaatje.

Als je goed kijkt zul je zien dat hij met .jpg eindigt ;P
Anders moet je 'forever alone' maar even googlen.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 21-02-2012, 17:46:09 
Offline
Power Moderator
Power Moderator
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 22-10-2006, 21:09:21
Berichten: 7371
Locatie: Amsterdam
Citeer:
Anders moet je 'forever alone' maar even googlen.

Of anders gewoon veel op 4chan gaan rondneuzen.
Of niet, en een leven leiden :)

_________________
You think you're better than me and I agree..


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 21-02-2012, 18:42:22 
Offline
Dwerg
Dwerg

Lid geworden op: 04-05-2011, 17:26:58
Berichten: 309
Julia schreef:
Of anders gewoon veel op 4chan gaan rondneuzen.


Nee maar, een /b/tard in het wild :shock:

_________________
Always hidden in shadows, shrouded in armor,
Nobody to turn to, no safe harbour,
Hiding emotions because I am afraid to get hurt if I am weak,
I am just a human, not a freak..


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 21-02-2012, 18:58:16 
Offline
Power Moderator
Power Moderator
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 22-10-2006, 21:09:21
Berichten: 7371
Locatie: Amsterdam
Wat? Ik snap je niet. Ik weet alleen dat 4chan bestaat ^^

En nu weer ontopic?

_________________
You think you're better than me and I agree..


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 22-02-2012, 19:59:36 
Offline
Feniks
Feniks
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 02-03-2011, 18:10:12
Berichten: 2508
Locatie: Zutphen
jep ontopic

ik ga eerst ff alles lezen voor dat ik reageer

_________________
"Alles in dit universum beïnvloed elkander..."


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 09-07-2015, 16:35:55 
Offline
Groentje
Groentje

Lid geworden op: 09-07-2015, 16:23:22
Berichten: 1
Voor jonge mensen met interesse in seksualiteit, spiritualiteit en in 'wie je ten diepste bent' is er straks in april 2016 de retraite Jong Tantra.

Deze week - op de prachtige Havelter heide - wordt gegeven door ervaren trainers van het Centrum voor Tantra; een gerenommeerd instituut op het gebied van spiritualiteit en intimiteit. Ik ben er nu een paar keer bij geweest en vond het echt geweldig om te zien hoe snel kwartjes vallen bij jonge mensen, hoe snel de materie 'valt', hoe snel jonge mensen openen.

Als je het leuk vind om een avondje kennis te maken, dan ben je welkom op de Taste of Jong Tantra, op 18 september in Amsterdam Noord.
Check hier: http://centrumvoortantra.nl/groepen/tas ... 0-32-jaar/


Omhoog
   
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 44 berichten ]  Ga naar pagina Vorige 1 2 3

Alle tijden zijn UTC+01:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten


Je kan niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kan niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kan niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kan niet je eigen berichten verwijderen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
© Copyright 2000 - 2013 SpiritueleJongeren.nl